Els diners en efectiu que podem tenir en determinades situacions es troben molt controlats. L'Agència Tributària posa el focus principalment a les grans sumes. Si fossis interceptat per la Policia amb elevades quantitats, podrien retenir els teus diners.
És cert que des de fa anys els diners físics han anat perdent força a la nostra vida. Al seu lloc han sorgit nous mètodes com les targetes de crèdit o les aplicacions de pagament immediat. Resulten molt àgils i segures, proporcionant uns magnífics resultats.
Però encara hi ha un ampli grup de població que es resisteix a fer-los servir. Entre ells hi ha la població de més edat, que tenen menys destresa per desenvolupar-se al món digital. Però n'hi ha molts que prefereixen els diners en metàl·lic per diferents motius.
Principalment perquè els permeten efectuar transaccions privades sense que quedi cap mena de rastre. Encara que això no passa en totes les situacions, ja que des d'Hisenda també s'imposen una sèrie de límits. Hi ha una quantitat màxima d'efectiu que es pot portar a sobre sense necessitat de declarar-ho.
Per què hi ha tants controls amb els diners
Quan es tenen xifres molt petites, l'Agència Tributària no podrà impedir-ho. El problema veritable s'origina quan entren en acció quantitats molt elevades, que facin saltar les alarmes d'aquest organisme. Quan superin certs límits ens obligaran a fer un tràmit previ.
Amb tot això, es pretén combatre l'economia submergida i altres delictes com el frau fiscal o el tràfic de drogues. Es pot donar la situació que en algun moment la policia ens intercepti amb altes quantitats d'efectiu a sobre i sense declarar.
La llei els habilita perquè requisin aquesta quantia fins a 30 dies. En funció de les circumstàncies, aquest període es podria prolongar fins als 90.
Quins són els límits que marca la llei?
En determinades situacions el ciutadà haurà de portar una declaració que doni fe sobre la procedència de l'efectiu. Així apareix recollit a la Llei 10/2010 del 28 d'abril. Aquest tràmit s'ha de fer quan es donin certes circumstàncies.
En primer lloc, cal fer esment a l'entrada o la sortida de més de 10.000 euros del país. Fins i tot encara que aquest territori pertanyi a la Unió Europea i a la zona Schengen. Passarà el mateix quan ens moguem per l'interior d'Espanya amb més de 100.000 euros.
Cal aclarir que quan Hisenda es refereix a diners en metàl·lic no només afecta els bitllets i les monedes. També tenen cabuda en aquest apartat els xecs, ordres de pagament, targetes de prepagament o dipòsits de gran valor de liquiditat com l'or. A més s'inclouran els diferents sistemes de pagament citats en el seu contravalor en divisa estrangera, publica La Razón.
Quin document cal aportar
Per declarar aquestes quantitats tan elevades ens obligaran a emplenar una declaració per mitjà del formulari S1. Tant a Hisenda com al banc on s'hagi retirat l'efectiu ens la poden facilitar.
En aquest document han d'aparèixer recollides una sèrie de dades. Entre altres coses, la identitat del portador, destinatari, remitent, import, procedència, ús a donar, recorregut i mètode de transport dels mitjans de pagament.
Les autoritats poden entendre que s'ha comès una il·legalitat al procés si la declaració es presenta incompleta o amb errors. Recorden que també caldrà presentar-la quan es vulgui fer un pagament en metàl·lic per sobre de les xifres esmentades amb anterioritat.
Resulta especialment important que la persona que porti els diners en metàl·lic ho faci en tot moment amb la declaració en poder seu. Si fos interceptat pel carrer sense aquest document es podria crear un problema.