Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

El temporal es torna a endur tota la platja de Montgat

La situació es repeteix cada any i el municipi es preocupa per la falta de sorra. Tècnics de l’AMB retiren el mobiliari de la zona per evitar que se l’emportin les onades

Les onades han arribat quasi a les vies del tren
Les onades han arribat quasi a les vies del tren | ACN

 

La història es torna a repetir a Montgat.  Aquets municipi del Maresme ha vist com l’últim temporal s’ha tornat a endur tota la platja de la seva costa, que ja estava prou malmesa per les constants pluges de la tardor. Aquesta situació és un clàssic quan hi ha llevantades, però des de fa un parell d’anys que la sorra ja no torna a lloc de forma natural abans de l’estiu, cosa que abans sí que passava.

Amb aquest últim temporal, que ha deixat més de 100 l/m² al nord del Maresme i uns 250 l/m² a l'Empordà, la sorra ha desaparegut totalment i els passos soterrats que donen accés a peu a la platja, així com les escales que baixen del passeig, desemboquen directament a l’aigua.  Tan dramàtica és la situació en aquest punt que, en pocs anys, els ‘xiringuitos’ s’han vist reduïts de 5 a 2  per la constant regressió de la platja.

Retirada del mobiliari per evitar que el mar se l’endugui

El mar no només s’han endut la sorra, sinó que també molt elements habilitats pels banyistes que es troben a la platja. Per aquesta raó, tècnics de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) s’han afanyat aquest dilluns a retirar el mobiliari que ha quedat sencer, com ara dutxes, bancs o passeres, per evitar que el mar se’ls acabi enduent amb un altre temporal.

En aquest sentit, l’AMB tornarà a col·locar tot el mobiliari abans que arribi la temporada d’estiu per tal de tenir preparada la platja pels banyistes. Un pas, però, que es farà quan la zona estigui condicionada de nou pel bany.

Un problema que ve de lluny

Els temporals de llevant afecten cada cop més la costa del Maresme i els alcaldes ja fa anys que reclamen solucions per aquest litoral. No obstant, la manca de consens polític, tècnic i de pressupost han encallat molt aquets problema. Una de les alternatives passaria pel dragatge del fons marí per abocar sorra a les platges o el reforç puntual d’esculleres. 

Per la seva banda, l’ajuntament de Montgat enviarà un informe al Ministeri de Medi Ambient per alertar de la situació al municipi, tal i com s’ha fet en altres episodis. En aquest sentit, el govern local espera que l’executiu espanyol dugui a terme les  obres necessàries per recuperar la platja abans de l’estiu i que apliqui «mesures d’urgència».