Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
L'expresident de la Generalitat José Montilla al Parlament el 21 de gener del 2020

Montilla sorprèn: El Govern que creu que «no es pot descartar» per Catalunya

L'expresident de la Generalitat diu que no és possible pactar un referèndum i que l'amnistia és inconstitucional

L'expresident de la Generalitat José Montilla al Parlament el 21 de gener del 2020
L'expresident de la Generalitat José Montilla, en una imatge d'arxiu al Parlament de Catalunya. | ACN

L'expresident de la Generalitat José Montilla no descarta que el PSC acabi governant ja que en política «no són només números» i «les cartes encara no s'han acabat de jugar». D'aquesta manera, en una entrevista a 'Ràdio 4 i La 2', Montilla ha considerat que hores d'ara «no es pot donar res per guanyat ni res per perdut». D'altra banda, ha dit que no és possible pactar un referèndum amb l'Estat. «Vostè creu que des d'Espanya es facilitaria una convocatòria d'un referèndum per liquidar Espanya?», ha preguntat per després respondre negativament. També ha considerat que una amnistia no és compatible amb la Constitució en el cas dels líders independentistes.

L'expresident Montilla encara veu factible un Govern liderat pel PSC de Salvador Illa

Montilla ha assegurat que el PSC aspira a governar i encara ho veu possible tenint en compte que el Parlament encara no s'ha constituït, el termini s'exhaureix el 12 de març. De fet, ha apuntat que el PSC ha dit que no governaria amb ERC però que durant la campanya els socialistes no s'han tancat a arribar a acords. L'expresident s'ha dirigit directament al partit presidit per Oriol Junqueras per plantejar que tenen el «dilema» de reeditar un acord amb JxCat del qual han renegat o explorar altres vies per afavorir el trencament de blocs. I ha afegit que amb el resultat de les eleccions del 14-F, ERC té l'autoritat de dirigir-se a les altres forces independentistes.

Preguntat per la possibilitat que la CUP presideixi el Parlament, Montilla ha demanat que «no es doni peixet» als anticapitalistes perquè amb la unilateralitat no s'arribarà a la independència. Una evidència que, segons Montilla, alguns independentistes reconeixen en privat però no s'atreveixen a dir-ho en públic.

Converses del PSC amb Catalunya En Comú Podem

Malgrat les paraules de l'expresident Montilla i la seva confiança en un executiu que lideri el PSC, el cert és que els socialistes catalans tenen aritmèticament molt complicat, per no dir impossible, accedir a la Generalitat: els ho impedeix una majoria independentista que formen ERC, JxCat i la CUP que, fins ara, no ha mostrat cap mena de fissura a l'hora d'estar disposada a sumar.

Amb tot, però, els socialistes catalans no descuiden la seva posició de força més votada a les darreres eleccions i en els darrers dies han mantingut converses amb Catalunya En Comú Podem. Malgrat que no els serveixin per articular una majoria de Govern, els socialistes sí que busquen complicitats a escala parlamentària, amb estratègies destinades, per exemple, a impedir al màxim l'acció de Vox.