Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'una injecció d'una vacuna

Mor 25 minuts després de rebre la vacuna contra el coronavirus

Algunes persones que eren al lloc dels fets van intentar reanimar-lo sense èxit

Imatge d'arxiu d'una injecció d'una vacuna
Algunes persones que eren al lloc dels fets van intentar reanimar-lo sense èxit | Bernd Wüstneck / Dpa-Zentralbild


La pandèmia continua cobrant-se vides a tot el món i algunes d'elles ocupen portades per la seva notorietat. És el cas d'un ancià de més de 70 anys que, després de ser vacunat, es va desplomar i va morir a Nova York, als Estats Units.

Les autoritats nord-americanes ho han reportat aquest mateix dilluns. Va passar quan el ciutadà es trobava al Centre de Convencions Jacob Javits de Manhattan, només 25 minuts més tard d'haver rebut la vacuna per prevenir la Covid. Així ho ha explicat en un comunicat el comissionat de Salut de l'estat, a través del doctor Howard Zucker.

Segons el personal del centre sanitari, moltes persones que es trobaven presents en el lloc de l'incident van tractar d'ajudar l'home, sense èxit. Els intents de reanimar-lo van ser en va i, minuts més tard, els experts del centre confirmaven la seva defunció.

El cas, en profunditat

De moment, la identitat de la víctima no ha transcendit, segons recull el 'Daily Mail', ni tampoc la vacuna que havia rebut. «Els indicis ens indiquen que l'home no va tenir cap mena de reacció al·lèrgica a la vacuna», ha declarat el metge que analitza el cas.

Ara per ara continua oberta la investigació per intentar esbrinar les possibles causes que hagin portat l'individu a perdre la vida, sobretot perquè la taxa d'al·lèrgics a la vacuna són extremadament mínimes. Els pocs casos que s'han reportat de moment solen estar vinculats a una reacció al·lèrgica anomenada anafilaxi.

És una reacció que pot arribar a posar en risc la vida del pacient, en especial si es tracta d'una persona gran en risc, i que es basa en l'alteració del sistema immune, provocant l'alliberament d'un torrent de substàncies químiques que poden causar un xoc en l'organisme: una baixada de la pressió arterial, un estrenyiment de les vies respiratòries o el bloqueig de tota respiració. Alguns dels símptomes que l'acompanyen estan vinculats amb el pols feble i accelerat, erupcions cutànies i nàusees o vòmits.

Tot i que aquest supòsit és el que més força cobra mentre s'estudien les hipòtesis pertinents, des de la direcció del centre no s'ha emès un dictamen final, a l'espera que ho facin les autoritats.

Una vacuna fiable

L'encarregat de la branca sanitària de l'hospital Jacob Javits també ha assenyalat que, tant ell com altres experts en salut pública, creuen que la vacuna és segura. Reclama d'aquesta manera que, si la ciutadania continua respectant les mesures de distanciament social, les restriccions de mobilitat i l'ús de mascareta, amb el cop d'efecte de les vacunes s'aconseguirà doblegar la pandèmia.

De moment, pràcticament un milió de persones han estat vacunades a la ciutat de Nova York, el que representa 1,5 milions de dosis de les repartides per la totalitat de l'estat. Al territori nord-americà les dades apunten a un canvi de la dinàmica i a una clara aposta pel procés de prevenció a través de la distribució de vacunes. Tant és així, que el nombre de vacunats supera la quantia d'infectats, amb una mitjana d'1,3 milions d'injeccions al dia. De moment, el total de vacunats en el territori americà se situa en 42 milions de dosis, una quantitat que serviria per vacunar pràcticament la totalitat del territori espanyol.

Sobre aquestes dades, el doctor Zucker anima tots els ciutadans que estiguin inclosos dins dels grups de risc a què s'injectin la vacuna. Els EUA han administrat en el 2,78% dels casos les dues dosis de la injecció, i la primera per al 9,6%.