La justícia anul·la cautelarment el tancament de bars i restaurants del País Basc

El TSJPV decreta que els bars, restaurants i cafeteries situats en 'zona vermella' puguin reobrir aquest dimecres

Imatge d'arxiu d'un cambrer servint uns plats en un restaurant
Imatge d'arxiu d'un cambrer servint uns plats en un restaurant.   | Pixabay

Els bars, restaurants i cafeteries del País Basc que es troben en 'zona vermella' per l'elevada taxa de contagis per Covid-19 poden reobrir portes des d'avui després que el Tribunal Superior de Justícia del País Basc (TSJPV) acceptés aquest dimarts cautelarment la petició de les associacions d'hostaleria. En un auto emès per la Sala contenciosa administrativa del TSJPV es respon així a la petició de mesures cautelars sol·licitades pels hostalers per a permetre l'activitat de bars i restaurants en aquestes àrees, per a evitar el greu perjudici econòmic que el tancament representa per al sector.

📲 ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

El tribunal estima que, amb les limitacions d'aforament i amb mesures sanitàries com l'ús de mascaretes, l'hostaleria «no sembla un element de risc cert i greu per a la salut pública», de manera que des d'aquest dimecres es podran reobrir aquests negocis en tota la comunitat autònoma, independentment de la incidència de la pandèmia en cada localitat. En el seu auto, la Sala dona un termini de cinc dies al govern basc per a recórrer aquestes mesures cautelars.

El govern basc va vulnerar «el principi de proporcionalitat»

Les associacions d'hostaleria de les tres províncies basques havien argumentat que «l'interès general de no afavorir la transmissió del virus» ja es respectava amb les mesures del decret del 10 de desembre que incloïa restriccions perquè la reobertura de bars i restaurants no generés una pujada de contagis. Així mateix, sol·licitaven que s'anul·lés l'apartat del decret posterior, del 22 de gener, que obligava a tancar els establiments en municipis en «zona vermella» per una taxa acumulada de casos de Covid-19 en els últims 14 dies superior a 500 per cada 100.000 habitants.

Al parer seu, el govern basc va vulnerar «el principi de proporcionalitat, no trobant-se justificada la mesura adoptada», ja que suposaria greus conseqüències per al sector i el tancament definitiu de molts negocis, alhora que no va respectar «el principi de seguretat jurídica perquè no es va establir una durada per al tancament decretat». Per contra, la representació del govern basc va demanar al tribunal que no atengués aquesta petició de mesura cautelar de reobertura, «sense que es quantifiquin els danys econòmics» apuntats.

Podran obrir amb les mateixes limitacions que la resta d'establiments de restauració

El TSJPV ha destacat que els hostalers han demanat reobrir respectant les mesures restrictives que ja havia decretat el mateix govern basc al desembre, com al 50% de l'aforament a l'interior de locals, amb distància d'almenys metre i mig entre persones assegudes en taules diferents, agrupacions de quatre clients màxim per taula, prohibint el consum en barra o dempeus i amb el tancament dels locals a les 20 hores i el d'obertura no abans de les 6 hores, podent lliurar-se comandes per emportar fins a les 21 hores i el repartiment a domicili fins a les 22 hores.

El tribunal reconeix que «certament, en els molt nombrosos municipis en la denominada ‘zona vermella’ el tancament de les activitats hostaleres és total fins que surtin de tal zona amb el que, en mancar d'ingressos, es genera un greu crebant econòmic». Segons ha afegit l'auto, «és notori i resulta molt difícil la reparació davant la realitat del tancament definitiu d'un nombre no menyspreable de negocis, de manera tal que una possible indemnització futura, de produir-se, no restabliria la situació fàctica actual».


Comentaris

envia el comentari