Primer pla d'un vehicle de la Policia Nacional mentre diversos agents entren en un edifici

Mor l'any 2005, cobra 200.000 euros de l'assegurança i ara el troben a Espanya

L'home va presentar documentació falsa per sol·licitar l'Asil Polític a Vigo

La Policia Nacional ha detingut un home de quaranta-sis anys per haver fingit la seva mort per tal que la seva família cobrés una assegurança de 200.000 euros. Suposadament, l'home de nacionalitat colombiana, va morir l'any 2005 a Colòmbia, però no es va descobrir l'engany fins al passat 2019.

La Policia de Colòmbia col·labora en la investigació

La investigació es va posar en marxa a finals del 2019 quan un ciutadà colombià va presentar una sol·licitud d'Asil Polític a la Comissaria de Vigo, a Galícia. Els tràmits per a l'Asil Polític són comprovats minuciosament pels agents de policia de la Brigada d'Estrangeria i Fronteres.

La persona que sol·licita l'Asil Polític ha de presentar la documentació i sotmetre's a un reconeixement d'empremta d'actilar per tal de poder comprovar els detalls en les bases de dades policials. Així doncs, quan es van comprovar les empremtes dactilars, el sistema va indicar que aquestes pertanyien a un ciutadà colombià que suposadament havia marxat d'Espanya en l'any 2005.

És per això que el Grup UCRIF de la Brigada d'Estrangeria i Fronteres va obrir una investigació per saber si la persona que havia residit al territori espanyol ho havia fet amb documentació falsa o si la documentació irregular l'ha presentada el sol·licitant de l'Asil Polític.

Per aclarir els fets, les autoritats espanyoles van demanar ajuda a la Policia de Colòmbia a través de la Interpol. Després de diversos mesos d'intercanvi de documents i converses amb els agents colombians, es va confirmar que el ciutadà que havia residit a Espanya fins al 2005 va morir poc temps després d'arribar al país americà.

Les autoritats espanyoles van sol·licitar fotos i empremtes del difunt de la base de dades de Colòmbia per poder comparar-ho amb les dades que tenien a Espanya. Després de rebre la fotografia, els investigadors espanyols van comprovar que es tractava de la mateixa persona, que havia fingit la seva mort a Colòmbia i posteriorment havia «ressuscitat» a Vigo.

La família va cobrar una assegurança de 200.000 euros

Així mateix, van descobrir a través de diferents línies d'investigació, que l'any 2005 hi va haver una sol·licitud d'indemnització al seu país natal a una companyia d'assegurances espanyola per part dels seus familiars, ja que l'home estava subscrit a una pòlissa.

Per poder cobrar els diners, la família va presentar diversos certificats que demostraven la defunció de l'home. Segons la informació atorgada per la Policia colombiana, les autoritats espanyoles han arribat a la conclusió que per obtenir aquests documents fraudulents, el suposat difunt va pagar a un funcionari de Colòmbia per aconseguir-los.

Els familiars de l'home van rebre una quantitat de 200.000 euros per la suposada defunció de l'home. L'home va aconseguir mantenir la farsa durant gairebé quinze anys, però el seu retorn a Espanya i la sol·licitud de l'Asil Polític van suposar que se'l descobrís. 

Actualment, l'home es troba pendent de respondre davant la justícia espanyola pel frau a l'assegurança. El cas es troba en mans del jutjat d'instrucció 6 de Vigo, en funcions de guàrdia.

Cas similar

Fa tan sols uns mesos, al maig, es va descobrir un cas semblant. El futbolista Hiannick Kamba que, suposadament, va morir l'any 2016 en un accident de trànsit, va ser trobat quatre anys més tard a la regió de Ruhr, a Alemanya. 

Suposadament, Kamba havia mort al seu país natal, a la República de Congo. Segons la fiscal Anette Milk, va viatjar allà «sense documents, sense diners i sense el seu telèfon mòbil». La principal hipòtesi és que l'exdona del futbolista va elaborar el pla per cobrar l'assegurança de defunció.