Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
L'investigador espanyol José Luis Gómez-Skarmeta

La ciència espanyola plora la mort de l'investigador José Luis Gómez-Skármeta

El doctor científic ha mort als 54 anys a causa del càncer

L'investigador espanyol José Luis Gómez-Skarmeta
L'investigador ha mort als 54 anys a causa d'un càncer | Cedida

L'investigador d'excel·lència en Biologia, José Luis Gómez-Skármeta, ha mort després de patir càncer durant diversos mesos, segons ha comunicat la Universitat Pablo de Olavide (UPO) de Sevilla. Durant els seus 29 anys d'experiència en investigació, el doctor científic del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha publicat 117 articles i ha estat un referent en els àmbits de Biologia del Desenvolupament i Evolució, Genòmica Funcional i Epigenòmica.

Gómez-Skármeta va desenvolupar la seva carrera laboral al Centre Andalús de Biologia del Desenvolupament (CABD), centre mixt del CSIC i la UPO, al Grup de Regulació Gènica i Morfogènesi, on la seva labor era analitzar estudis de genòmica funcional per comprendre el desenvolupament, l'evolució i les malalties genètiques humanes.

José Luis era un investigador molt estimat entre la comunitat acadèmica a Espanya, un fet que ha quedat ben patent, ja que poc després de fer-se pública la trista notícia les mostres de condol han aparegut a les xarxes socials. El ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque, ha volgut destacar «la seva passió pel treball i carisma». 

Un apassionat de la seva feina

L'objectiu de Gómez-Skármeta era «desxifrar el llenguatge de l'ADN no-codificant, és a dir, llegir la seqüència d'ADN i predir la funció» d'un 95% del genoma que no s'ha pogut descodificar encara. Si això s'arriba a aconseguir «ens permetrà entendre la regulació de l'expressió gènica i l'organització del genoma, el que ens portarà a entendre les causes de moltes malalties, com es construeix un organisme i entendre, en gran manera, com ha funcionat l'evolució».

Fa dos mesos, quan ja tenia diagnosticada la malaltia, José Luis continua treballant en la investigació perquè assegurava que «m'agrada la meva feina, m'il·lusiona i gaudeixo amb el que faig. Sempre m'ha agradat tornar els dilluns al laboratori. És l'única finalitat que té per mi la ciència, gaudir descobrint. I, si és possible, també que el meu treball tingui alguna utilitat i repercussió científica rellevant per a la societat».