Imatge d'arxiu del dibuixant Carlos Romeu

Mor el dibuixant català Carlos Romeu, creador de 'Miguelito'

Nascut a Barcelona fa 73 anys, va ser un dels fundadors de la revista satírica 'El Jueves'

El dibuixant català Carlos Romeu ha mort aquest dissabte als 73 anys. La notícia ha estat anunciada per la revista 'El Jueves', de la qual va ser un dels seus fundadors. Romeu es va fer conegut per la seva participació en aquesta revista, però sobretot pel personatge que va marcar la seva carrera, 'Miguelito'.

Al costat de Tom Roca i José Luis Martín va ser un dels pares de la revista satírica l'any 1977. «Hem perdut a un pare», lamentava la revista a les seves xarxes socials. «Ens deixa un mestre de l'humor gràfic, pare també de personatges com Betty i Miguelito», afegia la publicació sobre la pèrdua d'un dels seus fundadors.

Nascut a Barcelona el 1948

Carlos Romeu va néixer a la ciutat de Barcelona l'any 1948. Era fill d'un empresari català del sector tèxtil i d'una dona de nacionalitat francesa. Però sempre va tenir clar que no es dedicaria al negoci familiar. Va iniciar els estudis de professorat mercantil, però els va acabar abandonant. També va iniciar els seus estudis d'Arts i Oficis, però que tampoc finalitzaria.

El seu futur passava clarament pel món de l'art i del còmic, tot i que abans de publicar es va dedicar a diverses professions. Així, va ser pessebrista, ajudant en l'extracció de corall a la costa durant l'estiu, calderer o ajudant de luminotècnia. Alhora, anava dibuixant, gravant o pintant olis.

La seva primera exposició va arribar el 1967, quan tenia 19 anys. La va fer en el Bar Taita i va poder vendre els seus primers nou dibuixos. Només dos anys després, l'any 1969, va exposar olis en un hotel i joies en una llibreria amb un gran èxit.

Luis Vigil, l'home que li va canviar la vida

L'any 1971 va conèixer la persona que li va canviar la vida. Concretament, a Luis Vigil, editor de la revista de ciència-ficció Nova Dimensió, que li va publicar el seu primer còmic, 'Caperucita Roja Underground'.

Però no només això, perquè també li va obrir les portes de la revista 'Fotogramas', de la qual era editor i on Carlos Romeu va poder publicar. Aquest va ser només el primer dels mitjans amb els quals va col·laborar al llarg de diverses dècades.


A més de fundar 'El Jueves', juntament amb TOM va fundar altres revistes, tot i que va ser conegut de forma general per ser el pare de 'Miguelito'. Des de 1976 —i durant 33 anys— va aparèixer regularment al diari 'El País' i en la seva revista dominical.

També se'l va poder llegir durant anys en publicacions com 'Interviú', 'Playboy', 'Harakiri' o la francesa 'Charly Mensuel', entre altres. A més va ser autor de dotze llibres de còmics i dues novel·les. Entre elles, destaquen les de 1997 'Històries de Miguelito' i 'Vivo sin vivir en mí'.


Carlos Romeu també va tenir un lloc a la ràdio i a la televisió, treballant com a guionista en molts programes de TV3 com 'Filiprim' o 'Bojos per la tele'. L'any 2015, va traduir l'edició especial de la revista francesa 'Charlie Hebdo' en què es commemorava l'atemptat contra aquesta.

L'adeu dels companys de professió de Carlos Romeu

Alguns companys de professió han volgut acomiadar-se de Romeu. Kap l'ha definit com «sensible, mordaç, sibarita, entranyable, surrealista, treballador, refinat, compromès...». En el seu escrit, afegia: «Autor imprescindible de les publicacions de la transició, consciència crítica d'un parell de generacions mitjançant la veu de Miguelito... ens deixa per a trobar-se amb el seu Tom».


El grup 'Dibuixants sense fronteres' també li ha volgut dedicar unes paraules. «Sense referents com ell, sense el seu compromís, mordacitat, intel·ligència i 'savoir faire' el món és avui una mica més gris, trist i desolat», lamentaven.