Persones en una platja de Mallorca

Un altre país europeu posa Espanya a la llista negra de viatges per la Covid-19

El sector turístic espanyol no deixa de rebre males notícies

El sector turístic espanyol ha rebut un nou cop en ser inclosa Espanya a la llista negra per Covid-19 d'un altre país europeu. Ha estat Alemanya qui ha requalificat Espanya a la seva llista de països als quals recomana no viatjar. És una garrotada molt important per a moltes destinacions de la costa d'estat.

La mesura ha estat anunciada aquest mateix divendres per l'institut de Virologia Robert Koch. Aquest és l'estament que utilitza el govern alemany per gestionar la pandèmia. Complia així una insinuació que ja feia uns quants dies que corria per molts mitjans de comunicació i entre el sector.

Espanya ha passat a ser considerada zona d'alt risc de coronavirus. A diferència d'altres ocasions, Canàries i Balears també han estat incloses a la llista. Les illes, principal destí dels alemanys a Espanya, pateixen un nou contratemps en la seva temporada estival.

La mesura implica que tot turista o viatger ha de fer una quarantena de deu dies a la seva tornada a Alemanya. És igual que tinguin la pauta completa de la vacuna o que ja hagin passat la malaltia. Només es pot reduir a 5 dies si presenten una PCR negativa aquest mateix cinquè dia.

Aquest doncs podria ser l'últim cap de setmana a ple rendiment amb turistes alemanys. La mesura entrarà en vigor el proper dimarts 27 de juliol a les 00.00 hores. S'espera una nova onada de cancel·lacions en els pròxims dies. 

Alemanya ja havia posat tant Espanya com Portugal al nivell de risc simple per Covid el passat mes de juny. Això, però, no implicava cap restricció per als turistes. L'increment dels casos de les últimes setmanes ha influït en aquest canvi d'opinió.

Angela Merkel havia mostrat en els últims dies «preocupació» per la situació en alguns països de la Unió Europea. Sobretot pel creixement i l'expansió de la variant delta. Havia criticat amb duresa la decisió d'Espanya de permetre el turisme des del Regne Unit, on aquesta variant era predominant.

Feia una acusació directa, però sense esmentar-ho. Assegurava que «alguns socis europeus» no estaven fent «tant com ens agradaria» per evitar el creixement dels casos.

Els altres països que recomanen o demanen directament no viatjar a Espanya

El de país germànic no és un cas únic al continent europeu. Altres països recomanen o demanen no viatjar a Espanya. A República Txeca, els viatgers procedents d'Espanya són els únics de la UE que han de presentar una PCR negativa.

Països Baixos era l'últim país que aquesta setmana recomanava no viatjar a Espanya si no era estrictament necessari. El govern neerlandès tampoc salvava de la crema cap dels dos arxipèlags. Ara mateix, Espanya se situa en el seu nivell taronja.

Bèlgica és un altre dels països que ha vetat part d'Espanya, concretament a Catalunya. El ministre belga de Sanitat, Frank Vandenbroucke, deia fa uns dies: «Personalment no aniria a Portugal ni a Catalunya si no estigués vacunat. No està prohibit perquè hi ha llibertat de moviment i és essencial. Però més enllà de les normes, segueix existint el sentit comú».

França també ha deixat clar que desaconsella viatjar a Espanya. El seu secretari d'Estat d'Afers Europeus, Clément Beaune, es queixava per la desescalada «imprudent» que s'havia fet. Afegia, també sobre Portugal, que «val més quedar-se a França o anar a altres llocs en comptes d'aquests dos països».

Ara mateix la principal esperança del turisme europeu per Espanya és Regne Unit. Aquesta mateixa setmana aixecaven les seves restriccions i ja podien viatjar amb total llibertat els vacunats. Fet que s'ha començat a notar amb l'increment de vols procedents de les illes en els últims dies.