Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El diputat britànic David Amess

Mor el diputat britànic David Amess, apunyalat durant un acte amb votants

Un home l'ha atacat mentre estava entre els seus votants en una església

La política al Regne Unit ha patit un cop dur després de l'assassinat d'un polític electe. Les autoritats britàniques han confirmat la mort del diputat conservador David Amess, que hauria estat apunyalat mentre participava en una trobada amb els seus votants de la seva circumscripció a Leigh-on-Sea. Els fets haurien tingut lloc precisament a la zona per la qual Amess va ser escollit diputat, dins el comtat d'Essex.

David Amess, estava fent un míting i una trobada oberta amb els seus votants en una església metodista, i ell mateix ho havia anunciat en les seves xarxes. En un moment de la reunió, ja passat el migdia, l'hauria interromput un home que ha entrat armat amb un ganivet, segons recollia 'SkyNews'. Sense dir gairebé res, s'hauria acostat al diputat i l'hauria apunyalat.

[tweet]1449016682761097223[/tweet]
Ràpidament, s'han activat els diferents serveis d'emergència.  També s'han desplaçat a la zona un gran nombre d'agents de la policia britànica, que han confirmat que l'atacant ha pogut ser reduït i detingut. Es tractaria d'un jove de 25 anys.  Els equips sanitaris han tractat en el mateix lloc de l'atac a David Amess, però finalment, hauria perdut la vida minuts després de l'atac.

[tweet]1449021264509775875[/tweet]
LL'home ha estat arrestat en el mateix lloc dels fets i se li ha confiscat el ganivet amb el qual va realitzar l'atac. Un comunicat policial confirma que hauria actuat sol i que «no es busca a ningú més en connexió». No han transcendit els motius que el podrien haver portat per matar el diputat, però el que sí que han explicat és que el que ha passat no hauria de suposar «un risc per a la població en general».

El món de la política del Regne Unit ha mostrat la seva commoció pels fets

David Amess feia quaranta anys que era representant per a la seva circumscripció al parlament britànic. Tenia el títol de Sir, concedit l'any 2015, i era un dels membres del partit conservador que més campanya van fer a favor del Brèxit. De fet, sempre havia defensat una postura euroescèptica a les corts britàniques, i va arribar a formar part del grup 'Leave Means Leave (Anar-se'n vol dir anar-se'n)', que pressionava el govern de Boris Johnson perquè fes la sortida amb fermesa. Estava casat i tenia cinc fills.

Un company de partit com Iain Duncan Smith ha lamentat que Amess hagi estat víctima d'un acte com aquest. «Aquest comportament agressiu i violent no pot ser tolerat en política ni en cap altre aspecte de la vida», afirmava. Des de les files laboristes, el líder, Keir Starmer, ha volgut mostrar la seva «consternació» i «horror» per la notícia. També l'alcalde de Londres, Sadiq Khan, ha volgut enviar el seu suport a «la família i el personal» d'Amess «en aquest difícil moment».

La política britànica colpejada altra vegada, com amb la mort de Jo Cox

Aquest assassinat és el segon que viu la política britànica en els últims cinc anys. A la memòria dels habitants de les illes hi ha la mort, també per apunyalament, de Jo Cox, diputada laborista. Amb 41 anys, la diputada de la circumscripció de Batley and Spen, a Yorkshire, moria també durant un míting polític.

Ella defensava el 'no' a la sortida del Regne Unit de la Unió Europea en plena campanya prèvia al referèndum. Va ser assassinada per Thomas Mair, un home de 52 vinculat al grup d'extrema dreta Aliança Nacional, que va cridar «Britain First» en el moment de l'atac.