Bèlgica ha suspès la vacunació amb Janssen per a les persones per sota dels 41 anys. Així ho ha decidit el govern del país després de la mort d'una dona arran dels efectes secundaris d'aquesta dosi. La dona, que tenia menys de 40 anys, s'havia posat la vacuna de Janssen i va patir símptomes que li van provocar la mort. El cas ja ha estat sotmès a una investigació.
El Ministeri de Sanitat belga ha reaccionat davant la confirmació de la mort d'una dona jove després injectar-se la vacuna de Janssen. En un comunicat, les autoritats han assenyalat el següent: «La conferència interministerial ha decidit administrar temporalment la vacuna de Janssen a la població major de 41 anys, tot esperant una anàlisi més detallada per part de l'Agència Europea del Medicament».
Com es fa en aquests casos, l'Agència Europea del Medicament (EMA) haurà de valorar ara el vincle existent entre la mort i la vacuna, i la relació entre beneficis i riscos de la vacuna. Si els beneficis són més grans que els riscos, es seguiria administrant la vacuna encara que amb totes les precaucions. Si els riscos són més grans que els beneficis, es recomanaria la suspensió.
La víctima mortal tenia menys de 40 anys i va morir el passat 21 de maig. Hi havia ingressat a l'hospital amb una reacció greu a la vacuna que li havia provocat una trombosi i una baixada de les plaquetes. Segons el comunicat oficial, va rebre la vacuna a través del seu treball i fora de la campanya oficial de vacunació del govern de Bèlgica. Johnson & Johnson ha distribuït 40.000 dosis en aquest país, el 80% de les quals s'administren a persones majors de 45 anys.
El passat mes d'abril, la companyia va anunciar la distribució de la seva vacuna en el territori europeu i va afegir que inclouria un advertiment a l'etiqueta per la possible aparició de coàguls sanguinis rars. Segons afirma, no hi ha evidències científiques que hi hagi un vincle causa-efecte entre aquests coàguls i el preparat, cosa que avala l'EMA en afirmar que els beneficis són més grans que els riscos. Bèlgica ha demanat ara a l'agència reguladora que avaluï el cas de la dona morta de forma específica.
Una vacuna monodosi que també es punxa a Espanya
A Bèlgica, la vacuna de Janssen s'utilitza sobretot per a gent gran i grups vulnerables. A Espanya ha estat la quarta vacuna a incorporar-se en el pla d'immunització, encara que la seva distribució s'havia frenat inicialment per l'aparició de casos de trombes greus als Estats Units. Allà es va aturar la vacunació amb Janssen després de detectar 6 casos greus de trombosi en dones menors de 50 anys.
Estats Units va recomanar a la Unió Europea examinar el producte, i es va obrir una investigació per autoritzar o descartar la vacuna. Després dels exàmens, es va concloure que podria haver-hi una possible relació entre els trombes i la vacuna, però que els riscos de no vacunar-se són més grans que el risc de posar-se la vacuna. La vacuna proporciona una immunitat completa amb la injecció d'una sola dosi, la qual cosa ha permès augmentar el ritme de la vacunació al nostre país.
La vacuna de Janssen utilitza la mateixa metodologia que la vacuna d'AstraZeneca, és a dir, amb el sistema tradicional a partir d'un adenovirus (virus neutralitzat). L'Agència Europea del Medicament va recomanar la vacunació amb Janssen per a tots els grups de població, i Espanya decidit que els primers vacunats amb aquesta dosi fossin les persones entre 70 i 79 anys.
Des de l'11 de maig es va ampliar a les persones entre 60 i 59 anys, i s'espera que es vagi ampliant a mesura que arribi el torn de nous grups d'edat. Aquesta vacuna també s'utilitza de forma general per a immunitzar a col·lectius especials i vulnerables, com persones sense sostre, immigrants sense papers o treballadors com el sector de la pesca.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]