Eduardo dos Santos, l'expresident d'Angola, ha mort aquest divendres a Barcelona amb 79 anys, segons fonts de la presidència del país africà.
L'exmandatari, que tenia residència a la capital catalana des de l'any 2019, es trobava ingressat a la Clínica Teknon en coma induït.
La seva mort arriba tan sols cinc dies després que la seva filla, Tchizé dos Santos, presentés una denúncia davant dels Mossos d'Esquadra, assegurant que havien intentat assassinar el seu pare.
La seva filla havia denunciat un intent d'assassinat
La noia volia que la policia catalana iniciés una investigació per un presumpte intent d'assassinat. Assegura que va veure persones alienes a l'habitació de la clínica on es trobava ingressat.
La família sospitava que el metge assignat pel govern africà havia anat deteriorant la salut de l'exdirigent, fins al punt d'haver d'induir-li el coma per, posteriorment, desendollar-lo de les màquines i posar fi a la seva vida.
Es creu que darrere hi pot estar el president actual del país, Joao Lourenço, qui voldria eliminar-lo per por que s'aprofités del suport popular que tenia per donar suport al cap de l'oposició.
Creuen, a més, que un funeral beneficiaria el mandatari de cara a les eleccions previstes pel mes d'agost, ja que donaria una imatge de falsa unitat.
Segons han informat els advocats que han assessorat la família en aquest cas, els bufets Carmen Varela Abogados i Molins Defensa Penal, la filla de l'expresident angolès ha demanat que el seu cos sigui preservat.
Sol·liciten que el cos de l'exdirigent no sigui entregat fins que s'hagi dut a terme la corresponent autòpsia. Una petició «davant del temor que pugui ser traslladat a Angola».
Tanmateix, la denúncia de la filla de dos Santos, a banda de l'intent d'assassinat, també parlava d'omissió del dret de socors, lesions per imprudència greu i revelació de secrets per part del seu entorn.
Dos Santos va ser cap del Govern d'Angola entre els anys 1979 i 2017. 38 anys al poder que fan que sigui considerat el segon governant que més temps ha estat dirigint al continent africà, només superat per Teodoro Obiang, a Guinea Equatorial.