Enrique Pérez Parrilla, militant històric del PSOE

Commoció al PSOE: Mor l'històric militant Enrique Pérez Parrilla

Va ser alcalde d'Arrecife, la capital de Lanzarote de la qual també va presidir el seu capítol insular

El PSOE lamentava aquest dissabte la pèrdua d'un dels seus militants històrics. Els socialistes rebien amb consternació la mort d'Enrique Pérez Parrilla. Als seus 73 anys moria a l'illa de Lanzarote el que va ser una de les figures claus del partit a les Illes Canàries.

Llicenciat en física i catedràtic d'ensenyament mitjà, va ser professor de matemàtiques fins que va deixar la docència per entrar en política. Des de llavors, durant diverses dècades es va dedicar al servei públic. Durant aquest temps va ser en diverses ocasions president del Capítol de la seva illa, Lanzarote, a més d'alcalde de la capital, Arrecife.

Nascut el 1948 a la capital conillera, també viuria les seves últimes hores a la mateixa ciutat. Segons confirmava el seu propi partit en un comunicat, moria d'un infart en el seu habitatge d'Arrecife. En el seu honor es va celebrar una capella ardent que va tenir lloc aquest dissabte des de les 20:00 a la seu del Capítol insular.

Els missatges d'adeu dels companys de partit i d'altres a Enrique Pérez Parrilla

Com dèiem, la notícia de la mort d'Enrique Pérez Parrilla ha commocionat els membres del PSOE, especialment a les illes. Molts d'ells han volgut retre-li un particular homenatge després de conèixer la seva mort. I és que va ser un gran exemple per a molts militants des que va entrar en el mateix l'any 1975.

L'actual presidenta del Capítol insular i secretària del PSOE a Lanzarote, María Dolores Corujo, era de les primeres a lamentar la seva mort. Mostrava el seu dolor amb unes paraules en què demostrava el molt estimat que era Enrique Pérez Parrilla. «Ens deixa un home bo, un socialista de conviccions profundes i valors indestructibles. Perdem a un company generós que no dubtava a posar-se al servei dels que requeríem la seva experiència», afirmava.

Però més enllà de la seva faceta personal, destaca com va ser capaç de transmetre les seves idees socialistes. Explica que va ser una inspiració per a moltes generacions de militants, inclosa ella mateixa. «Em vaig afiliar al PSOE, com tanta i tanta gent, després d'escoltar Enrique en un míting. Aquest conversador serè i afable es transformava en un orador vehement capaç de fer arribar a un temps raons i sentiments», relatava María Dolores Corujo.

El president de les Canàries, el també socialista Àngel Víctor Torres, també li dedicava unes paraules a un «històric de la política canària». «Va ser un excel·lent company socialista, i ens va ensenyar molt», assenyalava. El PSOE de Lanzarote ha volgut reconèixer «el compromís amb el públic des de les seves fermes conviccions polítiques».

El vicepresident de Canàries, Román Rodríguez (Nova Canàries), destacava d'ell el seu compromís amb el medi ambient i un turisme sostenible. El delegat de Govern a Canàries, Anselm Pestana, deia d'ell que va ser un «home que va viure bolcat en el servei públic i que va treballar pel progrés i desenvolupament de la seva terra, Lanzarote». «Sens dubte, avui és un dia trist per a tots els que vam conèixer a Enrique. Malauradament moltíssim», ha volgut també mostrar la seva pena, la secretària a Lanzarote de Coalició Canària, Migdalia Machín.

Va tractar que Lanzarote tingués turisme preservant els seus paratges naturals

La seva entrada en el partit socialista va ser el 1975 i no trigaria molts anys a començar a treballar per la seva illa. Va ser el 1983 quan Enric Pérez Parrilla va presidir per primera vegada el Capítol insular de Lanzarote. A més d'aquests quatre primers anys, ho faria en tres ocasions més, entre 1994-1995, 1996-1999 i 1999-2003.

Durant aquest temps també va ser alcalde d'Arrecife a més de diputat regional. Però si per alguna cosa va ser conegut, va ser per la seva voluntat de fer una moderna ordenació territorial i urbanística a l'illa. Va ser l'impulsor del Pla Insular d'Ordenació de Lanzarote.

El seu objectiu va ser sempre que el creixement turístic de l'illa es fes de manera sostenible. És per això que són moltes les accions que va fomentar a través del Consell de la Reserva de Biosfera.