Una dona ventant-se al Passeig de Pere III de Manresa

Les temperatures toquen sostre en el dia àlgid de l'onada de calor a Catalunya

A l’estació meteorològica de Sant Romà d’Abella, al Pallars Jussà, s’ha registrat la temperatura més alta de Catalunya

Les temperatures durant aquesta onada de calor han arribat per sobre dels 40 graus. Una onada de calor que ha arribat al seu punt àlgid a gran part de Catalunya aquest dissabte. 

Els termòmetres han marcat temperatures poc habituals en alguns punts del territori català. En concret, n'hi ha que han rondat els 43 graus i, fins i tot, els han superat amb una gran calorada. 

Un dels casos ha estat al Pallars Jussà. A l'estació meteorològica de Sant Romà d'Abella s'han registrat 43,1 graus. Una mica per sota, però amb temperatures similars, s'han marcat en els termòmetres de Tremp (42,8), Organyà (42,7), Artés (42,4) o Gurb (42,1).

Una temperatura especialment alta a la muntanya

El Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) ha destacat el registre una xifra rècord durant aquest migdia. A través de les xarxes socials ho han explicat i el registre l'ha fet l'estació de radiosondatge de Barcelona, que permet analitzar l'atmosfera.

En aquest sentit, ha mesurat 27,6 graus a 850 hPa. Això és una xifra rècord en aquest nivell de referència (uns 1.500 metres d'altitud) al llarg dels seus 23 anys de dades obtingudes des de la capital catalana.

Un altre fet que destaca en aquesta onada de calor és la temperatura especialment alta a les zones de muntanya. En aquests punts del territori, s'han obtingut valors molt propers als rècords històrics. 

Es poden destacar les altes temperatures que s'han arribat en diversos municipis. Per exemple, a Espot, a 2.519 metres, s’han registrat 21,2 graus; al Montsec d’Ares, a 1.572 metres, 30,9 graus i al Parc Natural dels Ports, a 1.055 metres, 37,1 graus de temperatura.

Aquest dissabte ja és el quart dia de l'onada de calor, després d'un dijous on es van obtenir els primers rècords i un divendres en què la temperatura es va frenar lleugerament.

Un cop endinsats en un nou dia d'onada de calor, ha començat amb mínimes tropicals a una gran part del país.  El Servei Meteorològic de Catalunya ha activat l’avís de màxim nivell de perill per calor en 35 comarques catalanes.

A més, a primera hora de la tarda, s'ha anunciat un avís per vent, de forma sobtada i puntual, amb ratxes molt fortes de vent. Així com una alerta per tempesta a les comarques de les Terres de l'Ebre.