Una xeringa amb vacuna contra el coronavirus

La família de l'únic mort vacunat amb Janssen a Espanya: «Ens assabentem per la premsa»

Denuncien la manca d'informació rebuda per part de les autoritats sanitàries

La família de l'únic espanyol mort després de rebre la vacuna de Janssen ha denunciat la manca d'informació que estan rebent per part de Govern. El mort és un jove sevillà de 37 anys que estava a punt de ser pare. Els seus familiars han elevat una protesta en assabentar-se per la premsa dels detalls de l'informe de l'Agència Espanyola del Medicament (AEMPS) sobre el seu cas.

Explicaven que fa més d'un mes que reclamen a aquest organisme estatal que els fes arribar aquest document. Però la realitat és que no han rebut una resposta per part de l'AEMPS malgrat les diverses sol·licituds que li han fet.

Era la seva germana María José la qual comunicava el malestar per aquests fets en unes declaracions a l'agència EFE. Aquesta lamentava «com ens hem assabentat per la premsa d'una cosa que hem reclamat en diverses ocasions». A més afegia que «l'únic que sabem és, verbalment, que els metges ens van dir que la culpa era de la vacuna».

La germana de la víctima, que moria fa unes setmanes a l'Hospital Verge del Rocío de Sevilla, s'ha mostrat desemparada per les diferents administracions. Tot malgrat que assegura que han mantingut cert contacte amb la Junta d'Andalusia. Però insisteix que ni el govern andalús ni cap organisme estatal li ha facilitat informació a l'respecte.

Relata com van assabentar-se de la publicació i de l'existència de l'informe a través dels mitjans de comunicació. El seu primer impuls va ser cridar a la delegada de Salut a Sevilla. L'única resposta que va obtenir va ser que «oficialment, no se sap res a la Junta».

El primer cas de mort per trombes causats per la vacuna de Janssen a Espanya

Després de les primeres informacions sobre una possible mort vinculada amb la vacuna de Janssen, l'Agència Espanyola del Medicament va iniciar una investigació. Es van seguir els mateixos protocols que amb els possibles casos vinculats a AstraZeneca.

Finalment, l'informe publicat aquesta setmana recull que el jove sevillà de 37 anys va morir després de rebre la vacuna de la farmacèutica americana. Es detalla que és el primer cas a Espanya d'una persona morta pels trombes causats per aquesta vacuna.

S'especifica que el mort hauria patit el que es coneix com la Síndrome de Trombosi amb Trombocitopenia (STT). Es tracta d'un efecte secundari «molt estrany» i que està recollit en el prospecte de la vacuna. El que provocaria són coàguls de sang en els vasos sanguinis amb nivells baixos de plaquetes.

Al nostre país, fins al moment només s'haurien detectat dos casos i en tots dos s'haurien produït localitzacions inusuals. Els dos tenien entre 30 i 49 anys segons recull el document. Estarien en una franja d'edat en la qual es detecten trombes en una taxa estimada de sis casos per milió de dosis.

No entenen per què es va vacunar al seu germà amb Janssen sent menor de 40 anys

Ja fa algunes setmanes que María José havia denunciat en els mitjans la mort del seu germà. «Pocs moments després de morir el meu germà ens van reunir i ens van dir que era causa de la vacuna, causa directa de la vacuna», explicava en el seu moment al programa Espejo Público.

Llavors esperava tenir els informes corresponents, ja que tenien la clara intenció de «reclamar judicialment». I és que no entenen el motiu perquè rebés aquesta vacuna que no li corresponia per la seva edat. «Aquesta pregunta que ens la fem tota la família cada dia. Aquesta mateixa pregunta que vostè m'està fent ens la fem nosaltres cada dia. Per què es va vacunar al meu germà amb Janssen?».