Josep Maria Argimon en roda de premsa, a Alcarràs, el 17 de juny de 2021

Salut té clar que fa falta per deixar enrere l'epidèmia de la Covid: «Gairebé un 100%»

Argimon demana allargar unes setmanes el tancament nocturn

L'horitzó de la pandèmia encara és molt lluny. La cinquena onada va començar a finals del mes de juny, un cop es van relaxar moltes mesures amb la fi de l'estat d'alarma. Ara, quan es comença a doblegar-se la corba i la pressió hospitalària va millorant amb comptagotes, se segueix amb molts contagis i defuncions per la Covid-19.

Tot i això, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, té clar que ha de succeir per deixar enrere la pandèmia. En una entrevista a 'La Vanguardia', ha assegurat que per aconseguir-ho cal vacunar «gairebé un 100%» de la població. A més, reconeix que encara «en falten molts». 

Actualment, segons les dades del Departament de Salut, la pauta completa de la vacuna de la Covid-19 l'ha rebut un 61,7% de la població de Catalunya. S'incrementa fins al 71,9% en cas dels majors de 16 anys.

Parlant de la vacuna en les franges d'entre 40 i 49 anys i la de 30 a 34, Argimon s'ha mostrat «molt decebut» per la frenada que hi ha hagut. Un fet que ha coincidit amb el període estival i molts no s'han presentat a la cita per a vacunar-se, tot i que ara no és necessària demanar-la.

La convivència amb les restriccions

Així mateix, un dels temes sobre la taula són les mesures restrictives que hi ha actualment. En una d'elles, el tancament nocturn, el conseller demana allargar-ho unes «quantes setmanes».

Avança que la mascareta, la distància, la ventilació i les limitacions com els aforaments són mesures amb les quals caldrà conviure «temps». En aquest sentit, s'ha mostrat prudent, però ha precisat que, «més endavant, ja ho veurem». Ha volgut recordar que el virus dona «lliçons cada dos per tres».

La vacuna a les residències

Un debat que hi ha hagut des de l'arribada de la vacuna ha estat si havia de ser obligatòria. Aquesta mesura, ara torna a estar a l'aire i, en concret, al voltant de les residències i els seus treballadors.

Argimon es mostra partidari de la persuasió més que de l'obligatorietat de vacunar els professionals de les residències. A més, creu que el debat sobre la tercera dosi «ja arribarà, clarament per als immunodeprimits i els més vulnerables de les residències», però ara queda molta població sense vaccinar.

«Saps quantes persones vacunades s'han infectat, la immensa majoria de manera lleu o asimptomàtica? 39.000 entre els 4,7 milions de vacunats, el 0,8%. Cal vacunar i vacunar-se», especifica.