Hospital de Bellvitge

Un hospital català pateix un incident de radioactivitat en rebre un vial trencat

S'ha vist afectada una treballadora, que ha rebut una dosi «molt inferior» als límits legals

Els comunicats del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) els relacionem directament amb les centrals nuclears. Llocs on acostumen a haver-hi més incidents relacionats en aquest aspecte. Aquest divendres, però, n'hi ha hagut un en un hospital català.

Durant la tarda, el CSN ha explicat que l'Hospital de Bellvitge a l'Hospitalet de Llobregat ha patit un incident de radioactivitat. Un problema que s'ha situat al nivell 1 de l'Escala Internacional de Successos Nuclears i Radiològics.

Un problema amb el vial d'un fàrmac

L'incident a l'hospital català ha succeït a causa d'un vial d'un radiofàrmac que van rebre. Aquest, que s'utilitza en tècniques de diagnòstic PET, va arribar amb algun defecte. En concret, estava trencat per la seva base. 

Aquest problema es va detectar en rebre dos paquets radioactius a la radiofarmàcia del Servei de Medicina Nuclear. En aquest moment va ser quan es va mesurar una taxa de dosi més altra del normal en un d'ells.

El contenidor contenia dos vials d'aquest radiofàrmac. En obrir el contenidor extern de blindatge, es va observar la presència de líquid en l'espai buit del sistema d'amortiment existent entre tots dos contenidors, ha detallat el CSN.

En veure que el vial estava trencat per la seva base, es va concloure que el contenidor de blindatge estava contaminat. La qual cosa va donar lloc a la sortida del material radioactiu.

Una afectada però amb una taxa «molt inferior» als límits

L'incident que s'ha viscut a l'Hospital de Bellvitge ha provocat una contaminació superficial. Aquest fet ha afectat els components interns del paquet de transport i de la cabina de manipulació de la instal·lació receptora on es va obrir.

En conseqüència, una operadora de la instal·lació receptora afectada. Segons el CSN, però, tenint en compte el temps de manipulació del paquet i els seus components, s'estima que ha rebut una dosi d'uns 0,03 mil·liSievert. Aquesta és una taxa «molt inferior» als límits legalment establerts a Europa per als treballadors exposats  (20 mil·liSieverts per any).

A més a més, l'expedidor i el transportista dels paquets estan fent una «exhaustiva anàlisi de les possibles causes del succés», ha conclòs el CSN.