YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Mor el primer espanyol per una nova soca de Covid especialment contagiosa

Es tracta de la variant originada a Uganda, que, per al moment, ha demostrat ser més contagiosa

Pla mitjà de dos sanitaris visitant un pacient de Covid-19 a l'UCI de l'Hospital Clínic protegits amb EPI
Malgrat el descens en les xifres pandèmiques, la irrupció de les noves soques preocupa els experts  | ACN

Una de les majors preocupacions que hi hagut en els últims mesos de pandèmia és la cada vegada més freqüent aparició de noves soques de coronavirus. Moltes d'elles s'estan mostrant com més contagioses i en part encara no hi ha resultats concloents sobre com podrien afectar l'actual procés de vacunació.

I encara que la realitat és que ara mateix Espanya viu una situació de relativa calma, l'arribada al nostre país d'un nou cep fins ara desconeguda no deixa de ser una nova preocupació per a les autoritats sanitàries. Sobretot després que no s'hagi trigat molt a confirmar la primera defunció causada per l'última a confirmar-se la seva presència en sòl espanyol, l'originada a Uganda.

La conselleria de Salut i Famílies d'Andalusia anunciava aquest divendres a última hora de la tarda la mort d'un home de 90 anys que estava contagiat amb aquesta variant, coneguda tècnicament com A.23.1. Aquesta es considera una mutació molt similar a la britànica, sobretot per la seva gran capacitat de transmissió, i per tant, de contagi.

La mateixa conselleria havia informat unes hores abans, a través d'un comunicat, dels tres primers casos d'aquesta nova variant al nostre país. Concretament, es tractaven de tres homes de 35 i 51 anys, a més del mort, de la província de Sevilla. Es creu que el més jove d'ells podria ser el «pacient zero» d'aquest nou cep a Espanya.

Malgrat la ràpida evolució negativa de la salut de l'ancià mort, s'ha volgut fer una crida a la calma respecte a aquesta nova variant. Els dos altres contagiats es trobarien ara mateixa en bona evolució clínica i sense aparents símptomes greus. Estarien mantenint l'aïllament domiciliari, fora d'un hospital, com és habitual en qualsevol persona que hagi agafat el virus.

I és que encara que ja s'hagi produït una primera víctima dels tan sols tres contagiats, des de la conselleria de Salut d'Andalusia insisteixen que no hi ha proves que mostrin que pugui ser més mortal. És per això que han volgut «llançar un missatge de tranquil·litat a la població, ja que aquesta variant no comporta major letalitat».

Què té de particular aquest nou cep africà

Encara que la seva arribada a Espanya s'acaba de produir, aquesta fa mesos que és present al seu país d'origen. Es va detectar per primera vegada a l'agost i ja per al mes d'octubre s'estima que aquest tipus de variant, del tipus A diferent dels tipus B com la britànica o la sud-africana, ja representava el 25% dels seus casos. Van passar pocs mesos, concretament al desembre, perquè més del 90% dels casos que es produïen al país africà anessin d'aquest cep.

A més d'Espanya i a Uganda, aquesta variant s'ha detectat fins ara en un total de 23 nacions diferents. Curiosament, el país on té major presència demostrada és el Regne Unit, que aporta el 44% dels casos. Encara que si bé és cert, que des de l'inici de la pandèmia aquest ha estat el país que més ha seqüenciat el genoma del virus i, lògicament, molt més que qualsevol país africà.

El ministeri de Sanitat té a aquest cep com una «variant d'interès» per a analitzar quina pugui ser la seva evolució. Es té en compte els seus fins a quatre mutacions (F157L, V367F, Q613H i P681R) i que en algunes d'elles es pot observar com ha variat proteïna espicular del virus, la punta de la corona que fa que s'enganxi a les cèl·lules. Aquesta millora, com passava amb la variant britànica, està darrere de la seva major capacitat de contagi.


Comentaris

envia el comentari