Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Adrián Campos, l'expilot d'F1, en una fotografia

Dol al món del motor: Mor l'expilot de F1, Adrián Campos

Alejandro Agag, president de la Fórmula E, va avançar ahir a la nit la notícia de la seva mort

Adrián Campos, l'expilot d'F1, en una fotografia
Adrián Campos, l'expilot d'F1, ha mort d'una parada cardíaca | Cedida

Se'n va una de les ànimes de l'automobilisme espanyol. Adrián Campos va morir ahir als 60 anys a causa d'un problema cardíac. L'expilot valencià va debutar en l'elit en el Mundial de 1987 de la mà de Minardi, i també va destacar com a cap d'equip i descobridor de talents com Fernando Alonso, Antonio García o Marc Gené.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Alejandro Agag, president de la Fórmula E, va avançar ahir a la nit la notícia de la mort d'Adrián Campos, confirmada més tard per Campos Racing, equip amb el qual competia en F2 des de 2017. En un comunicat, l'escuderia anunciava: «El seu cor ha deixat de bategar, però la seva memòria serà el motor que ens mantindrà a tots lluitant per seguir el seu llegat».

La mort d'Adrián Campos ha estat rebuda com un cop duríssim pel món del motor a Espanya, que destaca la seva enorme aportació. L'expilot va fundar el seu propi equip en 1998 i va participar en molts projectes com el germen de HRT, la primera escuderia espanyola en el Gran Circ. Les seves desavinences amb l'empresari José Ramón Carabante el van allunyar de l'equip, que es consolidaria en l'elit a partir de 2010.

Tots el recorden com un apassionat del motor a qui li agradava trencar els esquemes, i la seva incansable cerca de desafiaments el va portar a competir amb els millors en la F3 a Anglaterra i Alemanya. Deu anys després del llegat que va deixar Emilio Villota, un espanyol va tornar a trucar a les portes de la Fórmula 1, després de guanyar-se un nom durant la seva experiència en la F3000 als ordes de Peter Gethin.

Gràcies al suport financer de la marca de roba Lois, Campos va convèncer a Giancarlo Minardi per a pilotar un dels seus monoplaces en l'F1. Era 1987, i Adrián Campos va entrar a formar part de l'equip Minardi al costat d'Alessandro Nannini.

L'equip no va ser tot el competitiu que calia esperar. L'espanyol pilotava un preciós M187 que, no obstant això, tenia molts problemes mecànics, i només va aconseguir acabar una carrera del Mundial, en el GP d'Espanya. A l'any següent va formar una dupla amb l'espanyol Luis Pérez-Saña, però tampoc va arribar molt lluny: el seu company va ser rellevat per Pierluigi Martini després dels GP del Brasil i San Marino.

Canvi en la seva trajectòria professional

Després del seu pas per l'F1, la seva trajectòria professional es va centrar en el Campionat d'Espanya de Turismes i les 24 Hores de Le Mans, on va córrer al comandament d'un Ferrari 333 SP en 1997. Després de deixar la competició, el valencià es va convertir en un descobridor de talents que li va portar a tirar l'ull en un jove prometedor anomenat Fernando Alonso.

Adrián Campos es va convertir en el protector de Fernando Alonso i el va acompanyar en el seu fulgurant ascens, des dels primers triomfs fins al seu salt a l'F1 en 2001. Però a més va treure a la llum altres pilots de primer nivell com Antonio García, que va triomfar als Estats Units, i Marc Gené, amb qui mantenia una estreta relació d'amistat i que fa poc el va visitar en les instal·lacions del Campos Racing.

En una entrevista, Campos va parlar de Fernando Alonso com un dels millors de la història d'F1, i d'Antonio García com el gran desconegut però amb un palmarès envejable. «Jo he tingut la sort de treballar amb ells quan tenien 17 anys, i han hagut de passar 15 per a veure a un altre pilot que a la mateixa edat té el mateix potencial», va dir en referència a Álex Palou.

L'objectiu de l'equip Campos Racing era el seu salt a l'F1. Ja tenia un acord amb la FOM des de 2019, però la pandèmia va obligar a ajornar-lo. L'estrella de l'equip era el britànic Jack Aitken, que va estar dues temporades amb Campos i que el desembre passat va debutar amb Williams en la màxima categoria durant el GP de Shakir.