Jacques Chirac

Mor Jacques Chirac, expresident francès... i fill nascut a Catalunya?

La història s'ha explicat en els darrers anys al barri marítim i mitjans francesos s'hi havien interessat

Aquest dijous, 26 de setembre de 2019, ha mort qui va ser president de la República Francesa entre 1995 i 2007, Jacques Chirac. El polític, que també va ser alcalde de París i que el 2011 va ser condemnat per un delicte de malversació de fons públics, va néixer, segons les seves biografies oficials, el 29 de novembre de 1932 a la capital francesa. Però aquesta darrera dada es posa en dubte des de Baix a Mar, el barri marítim de Torredembarra.

Jacques Chirac, nascut a Baix a Mar de Torredembarra?

I és que Jacques Chirac podria ser fill de Baix a Mar. Així ho assegura  una història que ha corregut tota la vida pel barri marítim de la vila i que es va popularitzar especialment quan Chirac va ser escollit president de la República Francesa. Tal va ser la repercussió d’aquesta història, que el veí de Barcelona i estiuejant torrenc Carlos Pardo va publicar una carta al director explicant-la, a ‘La Vanguardia’, el febrer de 1997, ja amb Chirac a l’Elisi.

Deia Pardo que l’havia sentit enmig d’una tertúlia d’ancians, en un banc de la plaça de l’Església de Baix a Mar. L’explicava així: «La història és aquesta: en plena Guerra Civil, el 1937, va quedar vídua amb dos fills molt petits una senyora de Baix a Mar, casada amb un pescador local del que donen cognoms i senyals. Pels atzars de la guerra, la vídua va ser traslladada, juntament amb un carrabiner allà destinat, al nord on, pel que sembla, van morir. Els dos nens van ser exiliats a França al costat d’un grup de refugiats, i la rica família Chirac va adoptar-ne un, al qual va donar cognom i educació i el va tractar com a fill propi. Es tracta de l'actual president de la República Francesa».

Mitjans francesos interessats per la història

El mateix Pardo explica que la història li semblava poc creïble fins que una televisió francesa va desplaçar-se a Baix a Mar per entrevistar veïns i pescadors locals interessant-se sobre el possible origen torrenc de Chirac. De fet, l'expresident francès mai no va pronunciar-se sobre el tema. La carta al director de ‘La Vanguardia’ va originar tant de rebombori que un mes després, Carlos Pardo va dirigir una segona carta al director on donava més detalls sobre la història.

Apuntava que el nom original de Chirac podia ser el de Santiago, el petit dels germans Figuerola, i que l’edat coincidia exactament amb la del polític francès. També detallava que es podia tractar d’una família resident a Baix a Mar, però originària per part de mare d’Astúries. Al barri, fins i tot, la rumorologia ha apuntat a  diverses «semblances raonables» d’algun veí amb Chirac. El cert és que totes les indagacions que la família va fer a França per trobar el seu fill petit van ser infructuoses.

Així doncs, aquest dijous ha mort Jacques Chirac, qui podria ser el primer president de la República Francesa fill de Baix a Mar, a Torredembarra. Se sabrà mai la veritat sobre aquest misteri?  Al barri marítim de la Torre han perdut el que podria ser el seu veí més il·lustre.