Mor Quino, el mític dibuixant creador de Mafalda

L'artista ha perdut la vida als 88 anys

Quino tocant una escultura de Mafalda
Mor Quino, el mític dibuixant de Mafalda | EP

El dibuixant i humorista gràfic Joaquín Salvador Lavado, conegut com 'Quino' i més per ser el creador de l'emblemàtica Mafalda, ha mort aquest dimecres als 88 anys, segons ha anunciat el seu editor, Daniel Divinsky.

«Ha mort Quino. Tota la gent bona al país i en el món el plorarà», ha assenyalat en el seu Twitter Divinsky, qui va estar al capdavant d'Ediciones La Flor, en la qual es van editar les cèlebres vinyetes de Mafalda.

Nascut en la localitat argentina de Mendoza el 17 de juliol de 1932, aquest fill de republicans andalusos ha estat, possiblement, el dibuixant en llengua espanyola més reconegut internacionalment. Entre altres grans premis, el 2014 va ser guardonat amb el Premi Príncep d'Astúries de Comunicació i Humanitats.

La seva vida ha expirat a la seva ciutat natal, on vivia al costat dels seus nebots, després que s’hi traslladés el novembre de 2017, en morir la seva esposa, Alicia Colombo. Encara que nascut a l'Argentina, sempre va sentir com a seu propi el país dels seus pares, arribant a demanar en diverses ocasions la doble nacionalitat.

Va estudiar Belles arts

A més, també era pintor i dissenyador gràfic, i va iniciar amb 13 anys els estudis de Belles, els quals va abandonar en 1949, decidit a dedicar-se a les historietes i a l'humor. En 1954 va publicar la seva primera pàgina i, des de llavors, ha publicat les seves vinyetes, dibuixos i historietes en diaris i revistes d'Amèrica i Europa. Amb el cop d'estat a l'Argentina de 1976, Quino es va exiliar a Milà. En 1990 va adoptar la nacionalitat espanyola i ha alternat residència també entre Madrid i Buenos Aires.

Reconegut com un dels humoristes gràfics més destacats de l'àmbit internacional, Quino va aconseguir la fama amb les tires de Mafalda. Aquest personatge havia nascut per a una campanya publicitària frustrada, poc després que publiqués el seu primer recopilatori, 'Món Quino' (1963).

La primera historieta de 'Mafalda' es va publicar el 29 de setembre de 1964 en el setmanari 'Primera Plana' de la capital argentina. En la sèrie 'Mafalda', Quino va reflectir el món dels adults vist des dels ulls d'un grup de nens.

Les històries de Mafalda s'han traduït a quinze idiomes i s'han publicat en diaris i revistes de tot el món. En 1973, Quino va deixar de dibuixar-la. Durant els seus últims anys en actiu, Quino va publicar principalment en el diari 'Clarí' i només va dibuixar de nou a Mafalda per a campanyes a petició d'organitzacions com a UNICEF o del govern argentí.


Comentaris

envia el comentari