Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Juan Moyano

El món de l'esport plora la mort de Juan Moyano: només tenia 52 anys

L'entrenador de bàsquet cordovès feia anys que lluitava contra un càncer

L'entrenador de bàsquet cordovès Juan Moyano ha mort als 52 anys víctima d'una llarga malaltia. Era un dels entrenadors més carismàtics del bàsquet andalús i l'any passat es va retirar afectat d'un càncer. Finalment no ha pogut superar-lo i ha mort per a tristesa de tothom.

Juan Moyano Luque va néixer el 6 de desembre de 1969 i va dedicar gran part de la seva vida a la formació de joves esportistes. El seu vincle més especial va ser amb l'Encinarejo, un club el qual va dirigir entre 1998 i 2009. El va agafar a la lliga provincial i el va pujar a Primera Andaluza i Primera Nacional.

Moyano era molt recordat a tots els clubs per on va passar, com Colegio Virgen del Carmen, Posadas, Addipacor, Fuente Palmera, La Rambla, Cordobasket, Decorséneca i Milar Córdoba BF. En tots va ser molt estimat i admirat pels seus coneixements. Avui estan de dol per una pèrdua tan sentida.

La seva darrera gran gesta

L'última aventura el va portar al Milar Córdoba BF, l'actual primer equip femení de la província. Sota la seva batuta, l'equip va pujar ara fa un any a la Lliga Femenina 2. Moyano va formar part del cos tècnic que va debutar en una categoria nacional, en la temporada que ara acaba.

entrenador de bàsquet Juan Moyano
Juan Moyano era entrenador | FEDERACIÓN ANDALUZA DE BALONCESTO

Aleshores ja estava malalt, però just en començar la temporada la seva situació es va agreujar de forma preocupant. Tot i que va abandonar les seves funcions, mai no va deixar d'estar vinculat a l'equip i va demostrar un gran entusiasme. Les seves ganes de continuar lluitant van ser, de fet, el seu senyal d'identitat.

Aquesta mateixa força va actuar com a motor de tot l'equip, ja que la seva energia contagiava les jugadores i el cos tècnic. Cada victòria era dedicada a l'entrenador, fins aconseguir la gesta de la permanència a un mes d'acabar la competició. Un cop finalitzada, han conegut el fatal desenllaç.

Entrenador molt estimat

La notícia de la mort de Juan Moyano Luque ha estat un cop per al bàsquet cordovès. Era una persona molt respectada a la província com a formador d'esportistes i persona amb gran esperit de superació. Feia anys que lluitava contra un càncer, que se li va agreujar fa tot just uns mesos.

En els últims anys va liderar l'Adeba a la Primera Nacional, i després de la unió de l'equip sènior Las Margaritas amb el Maristas es va unir al projecte del Milar Córdoba. Moyano va integrar el cos tècnic encapçalat per Miguel Ángel Luque. Van aconseguir primer l'ascens a la Lliga Femenina 2, i ara la permanència.

Les reaccions no s'han fet esperar amb missatges de record i afecte a través de les xarxes socials. A més de coneixements de la tècnica del basquetbolista, inspirava als jugadors els valors de l'esport. És per això que la seva figura transcendirà més enllà de la seva absència a tot arreu per on ell va passar.

El missatge de Juan Moyano

Una bona mostra de com era Juan Moyano com a persona va ser la fortalesa amb què va afrontar la seva malaltia. En una ocasió va transmetre que «les situacions límit poden treure el millor de nosaltres». Moyano estava convençut de l'utilitat de l'esport per combatre el càncer.

Encara que reconeixia que el càncer havia canviat la seva manera de veure la realitat, mai no va deixar d'estar vinculat a la seva gran passió. Compaginava el bàsquet amb la seva tasca a l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC). Participava en programes dajuda als pacients a partir de la seva experiència.

Juan Moyano amb les seves jugadores
Juan era una inspiració per les seves jugadores | MILAR CÓRDOBA BF

Quan li van diagnosticar el càncer «va ser com si hagués rebut un cop per la dreta i besés la lona». La vida el va canviar en un segon, va explicar, «però som persones que ens recomposem». A poc a poc va aconseguir treure la millor versió de si mateix per bregar amb la malaltia.

«Si alguna cosa aprens és que en tu hi ha una energia, una capacitat de resiliència que ni tu mateix coneixies», va explicar. Sobre el bàsquet va dir que «en aquest moment de la meva vida és fonamental pel que fa a la feina, el compromís, la responsabilitat i el focus d'atenció». Moyano ha mort, però en queda el seu missatge.