Arturo Fernández ha cancel·lat durant un temps les funcions de la seva obra de teatre

Mor l'actor Arturo Fernández amb 90 anys

L'actor asturià, que es va mantenir en el mercat fins al passat mes d'abril, és una institució per al teatre espanyol

Arturo Fernández ha mort aquesta nit als 90 anys. L'actor asturià es trobava ingressat en un hospital de Madrid des de feia uns dies per unes molèsties estomacals. El seu estat de salut era preocupant i la seva dona ha informat finalment aquest matí de la seva defunció.

Era ja la tercera vegada aquest any que l'actor era ingressat en un hospital. En la primera ocasió, ho va fer per problemes d'estómac, i més tard perquè es va  trencar una cama en una accidentada caiguda el passat mes de maig, fet que el va obligar a cancel·lar compromisos professionals  que tenia per al moment. Fernández, que es va mantenir en actiu fins al passat mes d'abril –abans de la caiguda–, ha estat una gran eminència del teatre espanyol. En aquesta última ocasió, va ser intervingut  per una molèstia estomacal, de la qual no s'ha pogut recuperar

Actiu fins el passat mes d'abril

L'actor, nascut a Gijón  l'any 1929, que el passat mes de febrer va arribar als 90 anys, no va permetre que l'edat mai frenés l'activitat que havia dut a terme durant tota la seva vida: l'actuació. Va seguir sempre amb una activitat professional molt intensa  fins al passat 2 d'abril, uns problemes a l'esquena  el van obligar a cancel·lar l'última obra que va protagonitzar: 'Alta seducción'. Aquesta era una comèdia escrita especialment per a ell ja fa 30 anys, i la qual interpretava al costat de Carmen del Valle en una gira arreu d'Espanya. 

Des de ja fa molts anys, Arturo Fernández havia quedat adjudicat en un sol tipus de personatge quan apareixia sobre els escenaris: galà, seductor, elegant i divertit, adjectius pels quals molta gent el recordarà per sempre. Però, moltes altres persones el recordaran per mai amagar-se del seu pensament polític i expressar obertament la seva opinió sobre l'actualitat. És el cas de la recent polèmica que va protagonitzar, on va assegurar que no volia actuar amb la seva obra 'Alta Seducción' en una ciutat on el partit governant fos Podemos.  

Arturo Fernández durant una de les seves intervencions a Telecinco
Fernández va ser premiat amb dos TP d'Or i un Premi Iris | TELECINCO

 

Teatre, cinema i televisió

Encara que en els últims anys Fernández hagi estat protagonista d'obres de teatre majoritàriament de comèdia, l'actor va fer el salt a la fama com a un intèrpret dramàtic. També es va poder dedicar al gènere negre al llarg dels anys  50 i 60. A banda de dedicar-se al teatre  i al cinema, també va participar en diferents sèries de televisió. És el cas de 'Truhanes', de Telecinco; o 'La casa de los líos', d'Antena 3, que va tenir un èxit espectacular: entre 1996 i l'any 2000, la sèrie va mantenir una mitjana de sis milions d'espectadors. 

La seva magnífica feina el va portar a obtenir dos TP d'Or i un Premi Iris, el qual entrega l'Acadèmia de les Ciències i les Arts de Televisió d'Espanya. Va ser llavors quan Arturo va incorporar al seu discurs el famós «¡Chatina!» i el  «¡La leche!» al vocabulari de tots els espanyols. Van ser anys de glòria per a l'actor, ja que va aconseguir que tot el públic  afirmés una cosa que no és fàcil aconseguir: «Vaig a veure una sèrie o una obra d'Arturo Fernández»

També et pot interessar...