URGENT

🚨 Sanitat confirma més de 10.000 nous contagis i 254 morts més per coronavirus a Espanya

Mor l'escriptor català Luis Racionero i Grau

Nascut a la Seu d'Urgell, el novel·lista va ser director de la Biblioteca Nacional i premi Prudenci Bertrana l'any 1981

Luis Racionero i Grau en una imatge d'arxiu
Mor el català Luis Racionero i Grau | EP

L'escriptor Luis Racionero i Grau (La Seu d'Urgell, 1940) ha mort aquest diumenge als 80 anys. Racionero ha estat un prolífic novel·lista, director de la Biblioteca Nacional entre 2001 i 2004 i col·laborador de diverses revistes i diaris com 'El País', 'La Vanguardia' o 'Mundo Deportivo', a més d'economista i urbanista.

Acumula diversos premis literaris com el Prudenci Bertrana de 1981 per 'Cercamón', l'Anagrama d'Assaig de 1983 per 'Del paro al ocio', el Carlemany del 2000 per 'L'últim càtar' o l'Espasa d'Assaig també del 2000 per 'El progreso decadente'. «Ha mort el meu amic, col·lega, mestre i cofundador del primer Ajoblanco. Estic molt afectat. Luis Racionero ha partit cap a l'inframón», ha piulat el també escriptor Pepe Ribas.

La seva trajectòria

Luis Racionero va estudiar la carrera d'Enginyeria i Econòmiques a la Universitat de Barcelona (1965) i va doctorar-se en urbanisme a la universitat nord-americana de Berkeley. Va exercir com a professor de Microeconomia a l'Escola d'Arquitectura de Barcelona i a la Facultat d'Econòmiques.

També va ser número 1 en les llistes d'Esquerra Republicana de Catalunya per la província de Girona a les eleccions generals de 1982. Un partit amb qui va tenir una dura enganxada l'any 2003 quan era director de la Biblioteca Nacional pel tema lingüístic i la diferenciació entre català, valencià i balear. 

  

  

Racionero també va exercir com a director del Col·legi d'Espanya a París entre els anys 1996 i 2001, i és l'autor del disseny del claustre modern de la Seu d'Urgell amb els capitells tallats per l'escultor Manuel Cusachs.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari