Pla general de Luis Roldán, l'exdirector de la Guàrdia Civil

Mor Luis Roldán, polèmic exdirector de la Guàrdia Civil

Va ser molt conegut per haver comès diversos delictes en quedar-se amb diners públics mentre era director de la Guàrdia Civil

Luis Roldán ha mort aquesta mateixa matinada als 78 anys. Així ho han confirmat diversos mitjans, després d'haver sortit a la llum la notícia a l''Heraldo de Aragón'.

Roldán ha mort a Saragossa, concretament a l'hospital Sant Joan de Déu, on ja feia uns quants dies que estava ingressat. Se sap, a més, que només fa dos mesos que també havia mort la seva dona. Tanmateix, de moment, no s'han detallat els motius del seu ingrés ni, per tant, de la seva mort.

Luis Roldán era conegut per haver estat director general de la Guàrdia Civil. Va ser nomenat per a aquest càrrec després d'haver exercit com a delegat del Govern a Navarra, això va ser entre els anys 1982 i 1986.

Imatge de Luis Roldán sortint dels jutjats
Luis Roldán va ser condemnat a 31 anys de presó pels seus delictes | Europa Press

Així, es va convertir en el primer civil que va ser nomenat director general de la Guàrdia Civil, doncs, fins ara, tots els que ho havien estat formaven ja part de la disciplina militar.

Luis Roldán va ser llicenciat en Ciències Polítiques i Sociologia per la Universitat Nacional d'Educació a Distància, però després d'ingressar a la presó. Abans d'això, es presentava com a enginyer industrial i economista perquè es tracta de dues carreres que mai no va arribar a acreditar tenir.

Condemnat per apropiar-se de diners públics

Però si per alguna cosa va ser conegut Luis Roldán, va ser per les acusacions de corrupció que es van fer contra ell, i que van acabar obligant-lo a fugir d'Espanya. Durant els anys que va ocupar l'important càrrec al cos policial, el seu patrimoni va anar augmentant.

Alguns mitjans van començar a investigar el que va passar i, l'any 1993, el diari 'Diario 16' va publicar les primeres acusacions contra ell. Una sèrie de reportatges en què se l'acusava directament d'haver augmentat aquest patrimoni personal amb diners públics, aprofitant-se del càrrec.

Per això va ser destituït del càrrec als mesos i, només un any més tard, Luis Roldán va fugir d'Espanya. Va ser detingut uns mesos més tard i va acabar condemnat per haver comès delictes de malversació de fons públics, suborn, frau fiscal i estafa.

Se'l va condemnar a 28 anys de presó al principi. Més tard, el Tribunal Suprem d'Espanya va confirmar tots els delictes pel que se'l va condemnar i va augmentar els anys que havia de complir a la presó, a 31.

Tot i això, va aconseguir sortir havent complert força menys anys de pena dels que se li van imposar. Concretament, va sortir de la presó el 19 de març de l'any 2010, amb tan sols 15 anys de condemna complerts.

A més, ja l'any 2005 se li va permetre sortir de la presó per treballar, llavors se li va concedir un règim intermedi entre el segon i el tercer grau. Durant aquests darrers anys poc més se n'havia sabut. Fa unes setmanes es va saber que va ingressar a un hospital, i ara ha perdut la vida amb 78 anys.