Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
L'escriptora Maria Antònia Oliver

Mor Maria Antònia Oliver, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes i Creu de Sant Jordi

En la quinzena llarga de llibres publicats, l'autora va escriure novel·les, contes, teatre, guions i reportatge

El món de les lletres catalanes està de dol. L’escriptora mallorquina Maria Antònia Oliver ha mort als 75 anys, segons ha confirmat l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC). Coneguda per la seva producció de narrativa, Oliver va rebre el 2016 el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i la Creu de Sant Jordi el 2007.

En la quinzena llarga de llibres publicats, l'autora va escriure novel·les, contes, teatre, guions i reportatge. A banda de la faceta narrativa, Oliver va destacar en la traducció, l’assaig i la literatura infantil.

Nascuda a Manacor el 1946, des de ben jove es va sentir atreta per la literatura. La primera novel·la que va publicar va ser 'Cròniques d'un mig estiu' als 23 anys. Des de 1970 fins a l'actualitat, Oliver s'ha fet al seu lloc al món literari i ha arribat a un gran nombre de lectors tant a Europa com als Estats Units d'Amèrica amb les traduccions de les seves obres.

Maria Antònia Oliver va estar casada amb el també escriptor Jaume Fuster. Junts van formar part de l'anomenada 'Generació literària dels setanta'. Segons determina l'AELC, aquesta generació «es va proposar tenir un paper rellevant i capdavanter en la literatura catalana del moment».

Al llarg de la carrera, Oliver va practicar diversitat de gèneres i les seves obres van ser traduïdes a l'anglès, francès, italià, espanyol, alemany o portuguès. Com a traductora va portar a casa nostra autors com Virginia Woolf, Jules Verne, Mark Twain, Robert Louis Stevenson o Herman Melville.

L'autora va ser reconeguda com a sòcia d'honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

El món literari i polític català acomiaden l'escriptora Maria Antònia Oliver

El món literari i polític català han mostrat el condol unànime per la mort aquest dijous de l'escriptora Maria Antònia Oliver. Les xarxes socials s'han omplert de missatges recordant l'obra de l'artista o les fites que va aconseguir en vida.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha recordat una reflexió d'Oliver, que afirmava que escrivia «per a la posteritat», per ser ella mateixa i per «morir una mica menys el dia que em mori». «Doncs avui mors una mica menys, estimada», ha escrit Borràs.

També l'ha recordat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha considerat que la literatura ha perdut «un referent». Editorials, gremis, escriptors i entitats culturals també s'han afegit a l'adéu a Oliver.

Aragonès ha definit l'escriptora com una dona «lluitadora i compromesa en la defensa de la llengua i la cultura». També ha recordat que va ser Premi d'Honor de les Lletres Catalanes i ha afegit que «l'honor era, i és, llegir-la».

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha lamentat la mort de l'autora mallorquina, «implicada en la cultura i en les lluites del seu temps; el feminisme, la política». Garriga també ha recordat que va ser Premi d'Honor de les Lletres Catalanes i, a més, Creu de Sant Jordi.

La presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, l'ha qualificat de «referent, feminista i compromesa sempre amb la llengua» i ha vaticinat que el nom d'Oliver «perdurarà tant com el magnífic llegat literari que ens deixa».

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que l'ha recordat com a «estimada amiga i gran persona» i com a «dona compromesa, incisiva i insubornable». A més ha afegit: «Avui els Països Catalans quedem una mica més orfes».

La directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe, ha recordat que a través d'ella va descobrir que les dones podien ser «protagonistes» de novel·les policíaques «rabiosament modernes (i feministes)».

També el Gremi de Llibreters ha mostrat el condol a les xarxes per la mort d'Oliver, com ho ha fet l'escriptor Joan-Lluís Lluís: «Era brillant, sagaç, indomable. I jo estic trist».

Per a Plataforma per la Llengua l'autora va tenir un «gran compromís» amb el català, i per a l'Associació d'Editors en Llengua Catalana va ser una de les escriptores «més importants» dels darrers cinquanta anys.

Edicions Proa ha lamentat la mort de l'escriptora, de la qual també ha recordat que va ser Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. L'autora Núria Cadenas l'ha definit com a «estimada», «admirada» i «grandiosa sempre».

També ha mostrat el seu condol l'expresident de la GeneralitatQuim Torra, per al qual Oliver «ha estat un exemple i una referència constant per la qualitat literària de la seva obra i pel seu compromís patriòtic i cívic». Torra ha considerat que el millor homenatge que se li podrà fer és «rellegir-la i recordar la seva veu lliure».