Fotografia de un hospital saturado de enfermos de coronavirus

Antonio Ángel, el metge espanyol que ha mort per no voler vacunar-se

És el tercer facultatiu mort per coronavirus en exercici de les seves funcions a les Balears

L'hospital de Manacor (Balears) està de dol per la mort del doctor Antonio Ángel Trias Garau. El facultatiu ha mort a 62 anys després de 42 dies ingressat a l'UCI per coronavirus. Fonts properes citades per 'Última Hora' confirmen que el metge no s'havia posat la vacuna de la COVID-19.

Antonio Ángel Trias era metge intensivista de l'hospital de Manacor i formava part del Col·legi Oficial de Metges de les Illes Balears (COMIB). Fa poc més d'un mes, es va contagiar del coronavirus i va ser ingressat a l'UCI de l'Hospital Son Llatzer. Després de sis setmanes de lluita contra la infecció, ha mort.

La notícia ha causat una gran consternació entre els companys de l'hospital i el col·legi de metges. El doctor no estava vacunat contra el coronavirus, segons han confirmat després. Cap facultatiu no està obligat a vacunar-se i és una decisió estrictament personal.

Consternació entre la professió mèdica

El doctor Antonio Ángel Trias Garau era especialista de Medicina Intensiva a Manacor i tenia una llarga trajectòria com a metge a les Balears. Va exercir la medicina des del 1984 fins que va ser ingressat. Aleshores, va deixar al centre mèdic on va treballar durant anys i la institució col·legiada balear.

Plànol general de l'homenatge
Homenatge al doctor Antonio Ángel Trias Garau per part dels companys | DdM

El Col·legi de Metges va lamentar públicament el seu condol per la mort del doctor Trias i va traslladar el seu suport a familiars i amics. Els companys de professió li van rendir un sentit homenatge, amb una concentració al mateix centre mèdic. La tristesa es notava en l'ambient de la situació. 

Catalina Vadell, directora del centre sanitari, també es va mostrar molt afectada. Enmig del gran dolor de l'acte, va llançar unes paraules d'ànim: «Tots estem en aquesta lluita i us enyorarem». Finalment, es van acomiadar amb un sentit minut de silenci.

Declaracions polèmiques

La consellera de Salut balear, Patricia Goméz, va expressar el seu condol per la mort del doctor Trias. «Tristesa pel metge que ha perdut la vida a conseqüència de la COVID-19», va escriure, «una abraçada als seus familiars, amics i companys».

Per la seva banda, el president del Sindicat Mèdic Balear (SIMEBAL), Miguel Lázaro, va recordar que es tracta del tercer metge mort per coronavirus a les Illes Balears. A Espanya ja han mort 119 facultatius contagiats. Lázaro s'ha vist esquitxat per la polèmica després d'afirmar que si Trias s'hagués vacunat, «potser no hauria mort».

La família estudia emprendre accions legals en contra seva per aquestes declaracions. Les autoritats es desmarquen de la polèmica i es limiten a donar el condol per la mort del facultatiu. Trias no va voler vacunar-se malgrat treballar a l'UCI de Manacor, a l'atenció de pacients COVID-19 i especialment exposat a la infecció.

Tercer metge mort per coronavirus

L'agost del 2020 va morir el doctor Bernd Kablitz, cirurgià i digestòleg que exercia la medicina privada a Mallorca. Alemany de naixement, es va col·legiar a les Illes Balears el desembre de 2008. Va ser el primer metge en actiu mort per COVID-19 a la regió i en aquells moments atenia a diverses clíniques privades.

Plànol general de l'homenatge
Minut de silenci a l'Hospital de Manacor pel doctor Trias | DdM

El 13 de gener de 2021 va morir la doctora Nedialka Vera, especialista en ginecologia i obstetrícia en un centre privat de Palma. De 68 anys i nascuda a Bulgària, encara que amb nacionalitat espanyola, va morir després de quatre dies ingressada. Va ser la segona facultativa morta en actiu per la infecció del coronavirus.

El tercer és el doctor Trias, malgrat el fet que la decisió de no vacunar-se va ser seva. La professió mèdica va entrar als primers grups de vacunació el desembre de 2020. Ara, és un dels grups amb més percentatge de vacunats.

VÍDEO DEL DIA