Miquel Strubell i Trueta, fundador de l'ANC

Mor Miquel Strubell, sociolingüista i fundador de l'ANC, als 72 anys

La seva trajectòria està vinculada a les entitats i organitzacions en defensa de la cultura i la llengua catalana

El fundador de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Miquel Strubell i Trueta, ha mort la matinada d'aquest dissabte 5 de març als 72 anys. Un trist anunci que s'ha fet a través del seu compte oficial de Twitter.

«Va dedicar la seva vida al país i a la família amb generositat, honradesa i sentit de l'humor», detallen a la piulada. Strubell, a més de ser un dels quatre membres fundadors de l'ANC, també era membre d'Òmnium Cultural, del Consell per la República i de la Fundació Congrés de Cultura Catalana. 

Miquel Strubell va néixer l'any 1949 a la ciutat anglesa d'Oxford. Aquí es va llicenciar en Psicologia i Fisiologia per la Universitat de la mateixa ciutat, a més d'obtenir un màster en Psicologia de l'Educació de la Universitat de Londres. 

Un cop arribat a Catalunya, Strubell es va especialitzar en política i planificació lingüística. El net del cirurgià Josep Trueta va ser cap del Servei de Normalització Lingüística de la Generalitat de Catalunya durant la dècada dels vuitanta sota la direcció d'Aina Moll, Miquel Reniu i de Lluís Jou i Mirabent.

També va ser el director de l'Institut de Sociolingüística Catalana, secretari del Consell Social de la Llengua Catalana, així com membre del consell d'administració i vicepresident del Consorci per a la Normalització Lingüística.

Miquel Strubell era un gran defensor de la cultura i la llengua catalana i va publicar obres sobre política, llengua i democràcia. Entre aquests hi havia 'Llengua i població a Catalunya (19781) o 'The Catalan Language: Progress towards normalisation', amb Jude Webber el 1991.

Les mostres de condol a Strubell

La mort de Miquel Strubell i Trueta ha significat una pèrdua important d'una persona que ha fet molt per Catalunya. La presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, ha piulat sobre la mort d'Strubell. L'exconsellera Mariàngela Vilallonga també ha mostrat condol a la família.

«Han estat uns dies tristos, sabent que te n’anaves. Descansa en pau, Miquel, i gràcies per tota una vida de feina per Catalunya. Vam ser companys 10 anys a la Universitat Oberta de Catalunya i enyoraré el teu sentit de l’humor, tan britànic. Una abraçada per la família. Una gran pèrdua pel país.», lamenta Borràs.