Mor l'actriu Montserrat Carulla als 90 anys

Tenia una àmplia trajectòria en el món de la interpretació

L'actriu Montserrat Carulla.
L'actriu Montserrat Carulla ha mort als 90 anys. | ACN

L'actriu catalana Montserrat Carulla ha mort aquest dimarts, 24 de novembre, a l'edat de 90 anys, segons ha avançat 'RAC1'. Carulla duia a les seves esquenes una àmplia trajectòria en el món de la interpretació que la van convertir en una de les grans actrius de les darreres dècades a Catalunya. Nascuda a Barcelona el setembre de 1930, va començar a estudiar alguns cursos d'interpretació a finals dels anys 40, però no seria fins a la dècada dels 60 quan va iniciar la seva carrera professional al món teatral.

Tota una vida dedicada als escenaris

Montserrat Carulla va estrenar-se als teatres el 1959, amb l'obra 'Soparem a casa', de Josep Maria de Sagarra. Les següents dècades va interpretar desenes de personatges en obres com 'La vídua trapella', 'Hamlet', 'Pigmalió', 'El quadern gris' o 'La iaia', el seu darrer èxit que va ser el darrer que la va dur als escenaris entre els anys 2013 i 2014.

A partir dels anys 90, però, Carulla va destacar també pels seus èxits a la televisió, amb participacions en sèries com 'Oh Europa', 'Laberint d'ombres', 'El cor de la ciutat' o 'La Riera'. Al cinema, va aparèixer a films tan destacats com 'La pianista' de Mario Gas; 'El orfanato' de Juan Antonio Bayona; 'El vicari d'Olot', de Ventura Pons; o 'La ciutat dels prodigis', de Mario Camus.

Molt estimada i també premiada

Carulla ha estat una de les actrius catalanes més reconegudes en els darrers anys, molt estimada pel públic català i amb una gran popularitat per les seves aparicions televisives. El 1992 va rebre el premi Margarida Xirgu i el 1995 va ser homenatjada amb la Creu de Sant Jordi. Anys més tard, el 2008, va rebre la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya. El sector també va retre-li honors el 2001, amb el Premi Max a la millor actriu de repartiment, i el 2013, quan es va endur el Premi Gaudí d'Honor.

Carulla, vídua de l'actor Felip Peña —que va morir el 1989—, i actualment casada amb Manuel Maynés, era la mare de la també actriu Vicky Peña i del director Roger Peña. Dos dels seus nets, Miranda Gas i Aleix Peña, també es dediquen al món de la interpretació. En els darrers anys de la seva vida es va significar políticament en el moviment independentista, participant activament a diversos actes reivindicatius organitzats per l'Assemblea Nacional Catalana.


Comentaris

envia el comentari