El nombre de casos d'hepatitis infantil aguda desconeguda continua augmentant. Ja són gairebé 170 els menors afectats en 11 països diferents. Desafortunadament, un ha mort a causa d'aquesta malaltia, reportada inicialment al Regne Unit.
Europa al capdavant dels casos
La majoria dels casos d'hepatitis en nens s'han registrat a Europa, amb el Regne Unit al capdavant amb 114 diagnòstics.
Malauradament, en aquest país ja s'ha produït la primera mort d'un menor per culpa d'aquesta malaltia.
Espanya segueix comptabilitzant 13 casos, segons ha indicat recentment l'Organització Mundial de la Salut (OMS).
Fora de les fronteres europees, també s'han detectat infeccions. Als Estats Units, han estat concretament 9 i també s'han reportat 12 casos a Israel.
L'OMS ha emès una sèrie de recomanacions per fer front a aquesta alerta sanitària als més petits. I és que 17 dels nens afectats per aquesta malaltia han necessitat un trasplantament de fetge després de contraure aquesta nova malaltia. Els seus símptomes habituals són molèsties a la zona de l'abdomen, diarrees o vòmits.
Segons aquesta organització amb seu a Ginebra, aquest tipus d'hepatitis podria estar causat per un adenovirus, potser el tipus 41.
El cert és que des de l'OMS encara no tenen gaire clar si aquest augment de casos es tracta d'una pauta normal que no s'havia pogut detectar fins ara. Tot i això, des de l'organització estan preocupats pel fet que un adenovirus pugui estar causant aquest tipus d'inflamacions hepàtiques agudes.
L'edat dels pacients ha variat en poc temps
La primera desena de casos d'aquesta hepatitis infantil aguda va ser notificada al Regne Unit el 5 d'abril. Tots els afectats eren menors de 10 anys sense problemes de salut greus previs. L'edat dels pacients actualment pot variar entre el mes i els 16 anys.
Segons l'OMS, en la majoria dels casos els afectats no presenten febre. A més, en cap d'ells no s'han detectat els virus normals associats a aquestes malalties (hepatitis A, B, C, D i E).
Cal destacar que en 74 dels casos s'han detectat adenovirus, en 18 concretament. Rarament estava lligat abans a casos d'hepatitis. A més, al voltant d'una vintena de pacients també van donar positiu al seu moment pel virus SARS-CoV-2, causant de la COVID-19.
Mesures preventives per frenar la seva expansió
Davant d'aquest preocupant cas d'increment de casos d'hepatitis d'origen desconegut, l'OMS ha demanat que es continuï investigant. També que es prenguin mesures preventives per part de les xarxes sanitàries i els països.
En aquest sentit, l'organització amb seu a Ginebra recomana mesures similars a les preses durant la pandèmia de la COVID-19. Rentar-se les mans amb freqüència i cobrir-se la boca a l'hora de tossir són fonamentals per evitar-ne l'expansió.
A més, els tests de sang, sèrum, orina i femta dels afectats és important que s'analitzin i es facin seqüències dels possibles virus causants.
Pel que fa a les mesures restrictives, l'OMS no les creu necessàries de moment a l'hora d'entrar o sortir del Regne Unit i d'altres països afectats. I és que, de moment, no s'ha pogut comprovar que els viatges internacionals tinguin cap mena de relació amb l'augment de casos.