Sanitari que treballa amb un pacient de coronavirus

L'alerta per casos d'hepatitis desconeguda en nens arriba a Catalunya: dos casos

El Ministeri de Sanitat informa que al conjunt de l'Estat se'n comptabilitzen tretze entre confirmats i sospitosos

Els casos d'hepatitis d'origen desconeguts en nens van fer saltar les alarmes a principis d'abril. Sense saber-ne els motius de la seva arribada, però la malaltia afectava una vuitantena de nens des del passat mes de gener.

Uns casos que estan sota investigació per conèixer l'origen de la malaltia i que s'havien registrat al Regne Unit, Irlanda i Espanya. Una alerta que va saltar el 5 d'abril amb l'aparició de 10 cases a la primera de les zones esmentades. Des d'aleshores, el Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) monitoritza la situació a Espanya.

Els experts es van posar mans a l'obra ben ràpid i ja tenien sobre la taula diferents virus, agents tòxics o químics com a causants de l'hepatitis. Això sí, són masses les incògnites per resoldre el misteri d'aquest tipus de malaltia que afecta els menors.

Detectats els primers casos a Catalunya

Era d'esperar que tard o d'hora es trobarien més casos d'hepatitis d'origen desconegut en nens. Aquest divendres, el CCAES ha confirmat que hi ha nous casos a Espanya.

En concret, ha informat que s'han detectat vuit casos d'hepatitis no A-E aguda greu de desconeguda en nens menors de 10 anys. Dos dels confirmats són a Catalunya i, a més, n'hi ha tres de probables.

Mà d'un nen ingressat amb una via intravenosa.
El Ministeri de Sanitat informa que al conjunt de l'Estat se'n comptabilitzen tretze entre confirmats i sospitosos | iStockPhoto (AgFang)

Entre l'1 de gener i el 22 d'abril s'han detectat 13 casos d'hepatitis greu no filiada a persones d'entre 0 i 16 anys —entre ells els de Catalunya—, 8 dels quals confirmats i 5 més de probables.

Els 8 casos confirmats, 3 nens i 5 nenes d'edats compreses entre els 18 mesos i els 7 anys, van iniciar símptomes entre el 2 de gener i el 24 de març, i resideixen a Madrid, a Catalunya (els dos esmentats), a Galícia (2 més), a Andalusia, a Castella-La Manxa i a l'Aragó.

Pel que fa als 5 casos probables, tenen entre 12 i 16 anys i resideixen a Catalunya (els 3 esmentats), a Andalusia i a Múrcia.

No hi ha relació entre els casos

La monitorització del CCAES continua i ha informat que els malalts no estan relacionats entre ells. S'ha assenyalat que un de tots aquests té antecedents de viatge al Regne Unit i que en un cas es va obtenir una prova positiva per a adenovirus.

L'evolució de tots ells ha estat favorable excepte en un cas que ha requerit transplantament hepàtic. De dos d'ells es diu que podrien tenir una altra causa que justifiqués el quadre clínic.