Imatge d'una ciutat d'Ucraïna destrossada.

Putin, entre l'espasa i la paret després de sortir a la llum la gran mentida de Rússia

Ucraïna ha acusat l'exèrcit rus d'intentar amagar els seus crims militars en treure els cossos dels civils de la ciutat

Rússia ja dona per feta la conquesta de Mariúpol. Aquesta ciutat portuària ha estat víctima d'un setge greu durant les últimes setmanes per part de les tropes de Putin. Des d'Europa adverteixen dels múltiples crims de guerra que cometen a Ucraïna i el qualifiquen de 'genocidi'.

En unes imatges de satèl·lit publicades per Maxar Tecnhologies, revelen l'existència d'unes 200 fosses comunes a Manhush, una població propera a Mariúpol. L'alcalde de Mariúpol, Vadym Boychenko, ha acusat l'exèrcit rus d'enterrar uns 9.000 cossos de civils ucraïnesos per amagar els crims militars. L'ajuntament de la ciutat ha fet públiques aquestes dades a través de l'aplicació de missatgeria instantània, Telegram.

Imatge d'una fossa comú a Ucraïna.
Rússia ha estat acusada d'enterrar cossos de civils a Manush | MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT / EFE

Unes imatges que podrien revelar que les tombes van ser excavades a finals de març i ampliades darrerament, segons ha declarat Maxar en un comunicat.

A més, l'alcalde s'ha referit a la matança a Ucraïna com «el nou Babi Yar». Una referència directa a la qual va tenir lloc el 1941, quan aproximadament 41.000 jueus ucraïnesos van ser assassinats pels nazis. «Els cossos dels morts es portaven en camions i, de fet, simplement es llançaven en monticles», afegia Piotr Andryushchenko, un assistent de l'alcalde Boychenko, comparant tots dos exterminis.

 

Ucraïna no vol lliurar Mariúpol

«La ciutat, era, és i segueix sent ucraïnesa», declara Boychenko. L'alcalde de la ciutat portuària nega que Mariúpol hagi caigut a les mans russes. «Avui els nostres valents guerrers, els nostres herois, estan defensant la nostra ciutat».

I és que malgrat la matança comesa i dels letals bombardejos, Moscou creu que uns 2.000 soldats i també, aproximadament, uns 1.000 civils, segueixen resistint a la planta siderúrgica, malgrat els continus atacs russos. L'estratègia de Vladímir Putin és mantenir el setge a la ciutat i esperar que la falta de menjar i munició acabin per vèncer-los.

Tot i això, Rússia sembla haver pres el control de la resta de la ciutat, fins i tot amb el port, malgrat el seu greu deteriorament. De fet, aquesta seria la victòria més gran del Kremlin fins ara des de l'inici del conflicte a Ucraïna. Putin guanyaria una via per comunicar-se amb la Península de Crimea, presa per les forces russes el 2014.

Imatge dels destrossos que hi ha a Mariúpol.
Europa confirma que s'estan cometent crims de guerra a Ucraïna | Europa Press

Putin va confirmar la presa de Mariúpol, en una aparició amb el ministre de Defensa Sergei Shoigu. «La finalització del treball de combat per alliberar Mariúpol és un èxit», va dir. Per part seva, el ministre ha afirmat que la planta d'acer podria ser conquerida en pocs dies. Tot i això, «no hi ha necessitat de pujar a aquestes catacumbes i arrossegar-se sota terra a través d'aquestes instal·lacions industrials», ha explicat el president rus. Encara que sí que va bloquejar la zona industrial «perquè no passi ni una mosca».

Aquesta captura de la ciutat de Mariúpol serveix a l'exèrcit rus per alliberar forces i unir-se a la seva batalla més important: la conquesta del Donbàs, el cor industrial de l'est del país.

Imatge d'un tanc rus.
Rússia continua negant els crims de guerra a Ucraïna | Europa Press

Malgrat tot, Rússia continua negant les atrocitats comeses a Ucraïna. Després de descobrir-se les fosses comunes a Bucha i en altres ciutats properes a Kíev, els funcionaris russos van dir que va ser la mateixa Ucraïna qui havia organitzat els crims.