Una noia amb un termòmetre tocant-se el front

La variant XE arriba a Espanya: quins són els seus símptomes?

Espanya ja ha detectat els primers casos de la variant XE d'òmicron, que de moment només representen el 2%

L'evolució de la pandèmia de la Covid-19 tant a Espanya com a la resta del món és força favorable. Malgrat tot, el virus segueix mutant i, per tant, apareixen noves variants.

Només unes setmanes després que l'Organització Mundial de Salut (OMS) avisés sobre una nova subvariant d'òmicron en circulació, el Ministeri de Sanitat ha anunciat que ja s'han detectat els primers casos al nostre país. És una de les variants més transmissibles que s'han descobert fins ara.

Una dona estornudant amb la mascareta posada.
Els experts indiquen que és un 10% més transmissible que la variant anterior | CatalunyaDiari

Els símptomes de la variant XE

Segons les dades analitzades per l'Agència de Seguretat Sanitària del Regne Unit, aquesta nova variant no produiria uns símptomes gaire diferents dels de la variant original d'òmicron.

Pot causar febre, mal de coll o de cap, dolors musculars, fatiga, tos i mocs, entre els símptomes més comuns. Si ens trobem davant d'un cas de més gravetat, poden aparèixer altres símptomes menys freqüents, com ara lumbàlgia, nàusees i suors nocturnes. Uns símptomes associats, però molt infreqüents, són la caiguda dels cabells o conjuntivitis.

Dona amb símptomes de refredat
Els símptomes de la variant XE són molt semblants als de la variant original d'òmicron | GTRES

Una simptomatologia que dura, normalment, entre dos i cinc dies. Quant al període d'incubació, l'OMS el situa en tres dies. Un període que coincideix amb totes les variants anteriors de l'òmicron. Els experts creuen que es podria haver consolidat en tres dies el període d'incubació. En canvi, amb la variant Delta transcorrien cinc dies abans que es desenvolupés la malaltia.

A més, les vacunes i la immunitat establerta fins ara serien de gran eficàcia per protegir-se del virus, i en concret, d'aquesta nova variant. Malgrat que declaren que hauran de continuar estudiant aquesta nova variant per saber amb ciència exacta com afecta la població general.

No és motiu d'alarma, de moment

Aquesta nova variant rep el nom de 'recombinant' per ser una barreja entre dos llinatges d'òmicron: el BA.1, la variant original, i el BA.2, la coneguda com a 'sigil·losa'. Aquesta última ja es caracteritzava per ser més contagiosa que la seva predecessora.

I XE ho és més encara: l'OMS ha confirmat que és un 10% més infecciosa. Experts de l'Agència de la Seguretat Sanitària del Regne Unit (UKHSA) sostenen que la seva taxa de creixement és lleugerament superior a la 'variant sigil·losa'.

Tot i això, el Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), en la seva nova actualització de la situació epidemiològica quant a les variants de COVID-19, ha calculat que el percentatge de persones infectades amb aquesta variant se situen al voltant del 2%.

L'informe també indica que òmicron suposa, actualment, el 99,3% de les mostres seqüenciades aleatòriament l'última setmana. Tot i això, els experts, de moment, no veuen indicis que la situació epidemiològica sigui alarmant. La mutació, segons l'agència britànica, és dins dels paràmetres normals.