Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'arxiu d'una habitació d'hospital amb un llit

Els sanitaris d'Espanya, trencats: mor la pneumòloga Teresa Bazús

Ha estat molt reconeguda entre els seus companys

Imatge d'arxiu d'una habitació d'hospital amb un llit
Teresa Bazús ha estat molt reconeguda entre els seus companys   | Pixabay
 

La comunitat científica i els veïns de Gijón es vesteixen de dol per acomiadar una de les dones referents en l'àmbit de la sanitat, en concret, en l'especialitat de la pneumologia.

 

Maria Teresa Bazús González, coneguda com a Teresa Bazús, natural d'Astúries, ha mort aquest dilluns, 25 de gener, a la província de Gijón, als seus 69 anys. La pneumòloga, un referent al Principat d'Astúries, patia des de feia temps una malaltia de llarga durada que, finalment, li ha causat la mort.

 

La doctora Bazús, que ja s'havia retirat de la feina feia temps, va destacar en la seva professió per la seva capacitat comunicativa i per la divulgació d'estudis relacionats amb malalties respiratòries de gran prevalença i no especialment controlades per la població.

 

La metgessa jubilada va contribuir a incrementar els coneixements sobre l'asma i l'MPOC, en concret. A més, va realitzar un estudi en el qual va divulgar quins són els efectes del tabaquisme i com influeixen en l'organisme de l'ésser humà.

 

La seva trajectòria professional

Teresa Bazús es va llicenciar en la primera promoció de metges que es van formar a la Universitat d'Oviedo, a la Facultat de Medicina, entre 1969 i 1975. Tot seguit, es va especialitzar en el MIR a l'Institut Nacional de Silicosi. Els seus esforços la van conduir a Barcelona, on va aconseguir una plaça com a pneumòloga, després d'obtenir l'apte en les oposicions.

 

Els seus dots professionals la van convertir en la directora de la Sectorial d'Ambulatoris a Avilés, entre 1983 i 1985. Allà, va treballar al costat de María Luisa Carcedo, l'exministra de Sanitat. La doctora Bazús també va prestar els seus serveis com a pneumòloga a l'Hospital de Cabueñes, a Gijón, durant 20 anys.

 

Els seus últims cops de cua professionals en l'atenció sanitària pública van tenir lloc a l'Hospital Universitari Central d'Astúries (HUCA, Oviedo), des del 2005 fins a la seva jubilació. En el complex hospitalari d'Oviedo, Bazús tenia una consulta específica centrada en asma greu.

 

D'altra banda, va coordinar l'Àrea de Nansa de Separ (Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica) i va prendre possessió com a presidenta a ASTURPAR (Societat Asturiana de Patologia Respiratòria) durant 4 anys.

 

Finalment, un altre dels admirables gests que es coneixen de la pneumòloga va ser la seva participació en un programa d'intercanvi d'atenció a malalts crònics amb Finlàndia, el 2010.

 

Teresa Bazús també serà recordada com una activista que va lluitar contra la pseudociència. En l'últim any, la doctora va ser una persona molt activa a les xarxes socials, amb l'objectiu de denunciar informacions que atemptaven contra la veritat i la realitat de la Covid.

 

Els seus companys envien un missatge a Teresa Bazús

Els professionals de la comunitat mèdica que van conèixer o van treballar amb Teresa Bazús, l'anomenaven afectuosament Teté Bazús. Avui, els professionals sanitaris volen enviar un missatge al cel.

 

 

 

«Va ser un referent nacional i regional amb un alt nivell professional», ressalta el president del Col·legi de Metges d'Astúries, Alejandro Braña. Els seus companys de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica no s'obliden de la família que Teresa ha deixat aquí: un espòs i un fill.

 

«En nom de tots els membres de Separ i molt particularment dels companys de l'Àrea, volem enviar el nostre condol a la seva família i amics, així com als companys de feina de la doctora», han escrit Marina Blanc Aparicio, coordinadora de l'Àrea d'Asma de Separ, i Carlos A. Jiménez Ruiz, el president, en un missatge destinat als socis de l'entitat.

 

Les restes mortals de la doctora Maria Teresa Bazús González seran vetllats i incinerats en la intimitat familiar al Tanatori de Gijón - Cabueñes.