Imatge del Papa Benet

Mor el papa Benet XVI

A Catalunya serà recordat per ser el pontífex que va convertir la Sagrada Família en basílica

Joseph Alois Ratzinger, el papa Benet XVI, ha mort aquest dissabte a als 95 anys. La mort del pontífex emèrit mort s'ha produït oficialment a les 9.34 hores seva residència oficial del Vaticà, després de diversos dies d'empitjorament del seu estat de salut, segons ha informat l'oficina de premsa de la Santa Seu.

El pontífex alemany, el primer que deixava el càrrec amb vida en els darrers set segles, va ser substituït al 2013 per l'actual papa Francesc. Benet XVI va tenir un papat marcat per un catolicisme conservador i per polèmiques diverses com els abusos sexuals a l’Església que no va voler dur a la Cort Penal Internacional. A Catalunya serà recordat perquè va ser el papa que va convertir la Sagrada Família en basílica.

El Papa que va saber renunciar

El papa emèrit també va ser qüestionat pel seu passat a les Joventuts Hitlerianes, en un moment de domini del nazisme en què l’afiliació era obligatòria. A banda, durant el seu mandat va esclatar l’escàndol de corrupció conegut com a ‘Vatileaks’.

Benet XVI va succeir en el càrrec Joan Pau II amb 78 anys i va ser papa entre el 19 d'abril del 2005 i el 28 de febrer del 2013 amb gairebé 86. La seva renúncia va sorprendre els catòlics d’arreu del món, fins i tot al Vaticà. Era el cinquè papa que deixava el càrrec en el darrer mil·lenni, desprès que Gregori XII ho fes el 1415 per intentar posar fi a una guerra interna en el sí de l’Església.

Abans de ser nomenat papa, l’aleshores cardenal Ratzinger era conegut com el ‘rottweiler de Déu’ per les seves posicions teològiques. El 7 de maig del 2005 va ser elegit com a successor de Joan Pau II i, des d’aleshores, esdevindria Benet XVI. El primer alemany en ser papa des del segle XI.

Defensor acèrrim de la identitat catòlica tradicional, els sectors més conservadors de l’Església van rebre la seva elecció amb ovacions, però els més liberals temien que tingués un discurs fortament basat en els valors més tradicionals i conservadors de l’Església. De fet, Ratzinger considerava que, des de feia dècades, l’Església s’havia tornat massa liberal.

Després de vuit anys al càrrec, Benet XVI va renunciar perquè no se sentia “capaç físicament”. Va ser el primer pontífex que renunciava voluntàriament en els últims 700 anys. Des de la seva renúncia, vivia al monestir Mater Ecclesiae, al Vaticà.