Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pau Riba durant un concert del 2019

Mor als 73 anys el cantautor Pau Riba

El seu disc 'Dioptria' (1971) és considerat com el primer i més important del rock en català

El món de la música ha rebut un cop dur aquest diumenge. El cantautor mallorquí Pau Riba ha mort aquest diumenge als 73 anys. El músic havia anunciat que patia un càncer de pàncrees. Aquest era, de fet, el segon càncer que patia el músic, després d'haver superat anys enrere un càncer de còlon. 

Pau Riba va néixer l'any 1948 en una família burgesa a Palma, a les Illes Balears. Els seus avis van ser el fundador d'Unió Democràtica de Catalunya Pau Romeva, la poetessa Clementina Arderiu i el poeta Carles Riba.

Tot i això, ell va trencar convencions i abraçar la utopia hippie. I més que un músic, també es va transformar amb tota una institució de la contracultura catalana.

La carrera musical

A finals dels anys seixanta, Riba va ser rebutjat pel grup Els Setze Jutges. Una motivació que el va portar a fundar Grup de Folk amb Jaume Sisa, Jordi Batiste i Oriol Tramvia. 

Un context en què es va convertir en un referent del rock català amb 'Dioptria I', l'any 1969, i 'Dioptria II', el 1970. Unes cançons que van revolucionar el panorama musical català amb la sonoritat i les lletres.

'Dioptria' és considerat el millor disc de la història del rock i la cançó en català, segons la llista que va publicar el número 100 de la revista "Enderrock".

Després d'aquests discos, el 1971 es va traslladar a Formentera abraçant la cultura hippie. Va viure en una cova i experimentant amb drogues de disseny. Aquí va ser quan va enregistrar el disc 'Jo, la donya i el gripau'.

A més d'aquests, també va publicar altres LP com 'Licors', 'Joguines d'època i capses de mistos' o 'Virus Laics', entre d'altres.

Pau Riba - Dioptria 1/2 (Full album remastered / Álbum completo remasterizado)

Escriptura

Net de Carles Riba i Caterina Arderiu —per part paterna—, Riba també va cultivar l'escriptura. En concret és autor d'una quinzena de títols, entre els quals diversos poemaris la novel·la 'Ena' (Quaderns Crema, 1987), alguns reculls d'articles, assaigs i, els dos darrers, un sentit homenatge a la seva mare —'Sa meu mare' (Ara Llibres, 2014)— i la seva visió sobre el cosmos a 'Història de l'univers' (Males Herbes, 2021).

De fet, Riba tenia a punt un altre llibre sobre la història de la música del segle XX, "és a dir, sobre l'electrònica", tal com n'havia parlat en una ocasió.

Patia un càncer de pàncrees

El cantautor Pau Riba va anunciar el passat desembre de 2021 a través de les xarxes socials que patia un càncer de pàncrees que «no pot ser extirpat». Segons va relatar l'artista mallorquí, feia sis mesos que patia dolor i, després d'un temps amb un diagnòstic erroni, el novembre passat li van detectar malaltia.

S'estava sotmetent a un tractament de quimioteràpia. En aquell moment, ell mateix i el seu entorn se sentien «ben esperançats». «Ja m'aneu comentant que em veieu molt prim, per més que menjo tot seguint escrupoloses pautes dietètiques, però perdo un parell de quilos setmanals», explicava en aquell moment a les xarxes socials.

Tot i la malaltia, va gravar un disc de poemes i cançons amb l'Orquestra Fireluche, amb la qual el 2019 ja va publicar 'Ataràxia' i va fer alguns concerts, mantenint la seva agenda professional.

Un dels últims concerts va ser el 23 de desembre, al Centre Artesà Tradicionàrius, amb els De Mortimers, o també a Tiana, al Maresme, on va passar els seus últims dies.