Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
John Magufuli en una imatge d'arxiu

Mor el president del país que negava el coronavirus i les vacunes

John Magufuli proposava als seus ciutadans resar en esglésies i mesquites per a combatre el «satànic virus»

John Magufuli en una imatge d'arxiu
Mor el president del país que negava el coronavirus i les vacunes | EFE

John Magufuli, el president de Tanzània, va morir als 61 anys per problemes cardíacs, d'aquesta manera ho va comunicar la vicepresidenta del país. Un president que, des de ben entrada la pandèmia s'havia mostrat sempre en contra de la mateixa i de les mesures i restriccions que s'havien de dur a terme per a frenar l'expansió d'aquesta malaltia. En aquest sentit, Magufuli proposava als seus ciutadans resar en esglésies i mesquites per a combatre el «satànic virus».

En els últims dies, la infecció del coronavirus a Tanzània s'estava expandint a velocitats molt ràpides, una realitat de la qual ja havien avisat les organitzacions internacionals davant aquesta situació, però que el màxim representant feia cas omís. Situació especialment complicada en el territori de Dar és Salaam, on ja molts dels centres hospitalaris s'han vist desbordats les últimes setmanes.

Per part seva, el líder del Govern portava absent i sense mostrar-se en públic des de feia dues setmanes, des del passat 27 de febrer, un fet que havia condicionat al fet que tota la ciutadania rumoregés sobre el seu estat de salut. «És amb gran pesar que els informo que avui, 17 de març de 2021, a les 18.00 hores, hem perdut al nostre valent líder, el president de Tanzània, John Pombe Magufuli», va comentar Sami Suluhu Hassan, afirmant que patia de problemes cardíacs des de fa 10 anys.

En tot moment, són moltes les organitzacions encarregades de protegir els drets humans, les que afirmaven que P. Magufuli va prendre una manera d'actuar autoritària, amb constants atacs a l'oposició i la reculada de les llibertats fonamentals. Era ell mateix el que exposava que el seu país, Tanzània, estava «alliberada» de la covid-19 gràcies a les oracions, i que les múltiples morts succeïdes durant la pandèmia, es devien principalment a la pneumònia, res de covid.

D'altra banda, Tundu Lissu, el líder de l'oposició i exiliat en aquests moments a Bèlgica, fa una setmana va qüestionar l'estat del president, exposant que potser havia contret el coronavirus i la situació s'havia agreujat, ja que comptava amb anteriors problemes de salut.

El passat estiu, al juliol, el president Magufuli va donar per finalitzada l'etapa de la covid al seu país, i des d'aquest moment, tant aquest com molts altres funcionaris, van seguir els seus passos i van deixar d'utilitzar materials de protecció com les mascaretes, i van qüestionar l'eficàcia de les mateixes proves de detecció d'aquest virus, atacant, en tercer pla, a les vacunes. «Han de romandre ferms. Les vacunes són perilloses. Si l'home blanc fos capaç de crear vacunes hauria d'haver-ne trobat una per a la sida, per a la tuberculosi, per a la malària, per al càncer», va assegurar.

Moments de tensió per al país i que el 21 de febrer, rectificant amb l'anteriorment exposat, va demanar als ciutadans que usessin mascareta després de la mort del vicepresident de l'arxipèlag de Zanzíbar, Maalim Seif Sharif Hamad, qui va donar positiu per covid-19.

Situació de la covid a Tanzània

Una vegada els contagis per covid-19 van començar a transcendir a tot el món, van ser molts els països que van fer el pas de tancar escoles, espais de treball i fronteres internacionals per a frenar l'expansió d'aquest mateix.

Moments abans de la mort del màxim mandatari de Tanzània, John Magufuli havia acomiadat al viceministre de Salut del país, Faustine Ndugulile, un microbiòleg de 51 anys que portava tres anys en el càrrec.

Ara com ara, tant Kenya com Zàmbia, països veïns a Tanzània, han tancat les seves fronteres amb aquesta anterior. Avui dia, les últimes dades oficials confirmades per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) tan sols ha confirmat un total de 509 casos per covid i 21 morts. Dades oficials però molt relatius, ja que només s'han realitzat 652 test en tot el país, segons afirma el Centre Africà de Control de Malalties (Africa CDC).

[predef]catalunya-diari-625[/predef]