Eva García de la Torre parlant per telèfon

Mor sobtadament l'alcadessa Eva García de la Torre un mes deprés de deixar-ho

Eva García de la Torre estava treballant al seu despatx d'advocada quan es va començar a sentir malament

«Soc una senyora que farà 60 anys i ser alcaldessa m'ha ocupat sis intensíssims anys, he après moltíssim i ha estat un autèntic honor». Són les últimes paraules d'Eva García de la Torre després de dimitir com a alcaldessa d'O Porriño (Pontevedra). Un mes després ha mort d'un infart.

Eva García de la Torre, de 59 anys, va renunciar al seu càrrec el 23 de novembre per evitar una moció de censura. Fa un mes va celebrar el darrer ple i va tornar a la seva professió, l'advocacia. Ahir es va trobar malament mentre treballava al despatx d'advocada i va ser evacuada a l'hospital, on va morir d'un infart.

Eva García de la Torre va ser regidora del PSOE a O Porriño des del 2011 i va aconseguir l'alcaldia el juny del 2015. Es va convertir en un dels símbols de la comunitat LGTBI en separar-se del seu marit i casar-se amb una dona. La notícia de la seva mort ha causat una profunda consternació al municipi pontevedrès.

Ha mort d'un infart

Eva García de la Torre va governar amb mà dura aquest municipi pontevedrès de 20.000 habitants fins fa dos mesos. Davant l'amenaça d'una moció de censura del PP, va presentar la dimissió i va abandonar l'alcaldia a finals de desembre. Tot i això, mantenia l'acta de regidora i el portaveu del partit.

Eva García de la Torre somrient al seu despatx
Eva García de la Torre al seu despatx d'alcaldessa | Cedida

Ahir al matí va estar al Concello despatxant alguns assumptes amb l'actual alcalde, el popular Alejandro Lorenzo. Després se'n va anar al seu despatx d'advocada, on va començar a trobar-se malament. La van portar en ambulància a l'hospital viguès Álvaro Cunqueiro, on va patir un infart que li va produir la mort.

En conèixer la notícia, l'alcalde va mostrar la seva commoció: «Han estat molts anys de feina, però em quedo amb el suport i la col·laboració que m'ha donat aquests darrers dies per sobre de sigles, partits i discrepàncies». Lorenzo es va mostrar esglaiat per la notícia, igual que els veïns del municipi.

Sempre en minoria

Eva García de la Torre es va erigir alcaldessa en un dels moments més turbulents per al municipi, i va haver de governar en minoria en un ajuntament fracturat. El seu caràcter fort i lluitador, però també la seva habilitat per negociar, li van permetre tirar endavant. El 2015 va convèncer el seu rival per donar suport a la seva investidura.

Així va ser com va aconseguir desbancar el PP del govern i obrir una nova etapa amb governs d'esquerres. Quatre anys més tard va tornar a reeditar el govern d'esquerres malgrat que els populars van tornar a ser la llista més votada. Al capdavant de l'alcaldia, es va caracteritzar per la tenacitat a l'hora de solucionar els problemes quotidians.

Va haver de tirar endavant mesures que no comptaven amb el suport majoritari del concello, cosa que va portar diverses vegades als jutjats. Gran part del seu mandat va estar marcat per aquesta judicialització de la vida municipal. Així i tot, mai no va perdre de vista l'equilibri polític i la seva figura continua sent respectada per l'oposició.

Van assaltar casa seva

El 2016 li va tocar viure el seu pitjor moment com a alcaldessa, amb el pitjor accident ferroviari que hi ha hagut mai al municipi. Un comboi va descarrilar provocant quatre morts, i després va impulsar el projecte de soterrament de les vies del tren al centre urbà. Ha mort sense veure complet aquest propòsit.

Eva García de la Torre va néixer a Sevilla i era advocada de professió. Es va casar i va tenir dos fills, però es va divorciar del seu marit i va contreure matrimoni amb una dona. En una entrevista a La Voz de Galicia va comentar: «No puc fer res millor per la comunitat LGTBI que actuar amb absoluta normalitat».

Primer pla de l'alcaldessa Eva García de la Torre
Eva García de la Torre, alcaldessa d'O Porriño durant sis anys | Facebook

El 2019 li va tocar viure un dels moments més durs en l'àmbit personal. Uns individus van assaltar el seu habitatge i van matar els gossos a ganivetades. Malgrat el seu dolor, va tornar a treure el seu caràcter més guerrer: «Si algú volia fer una advertència o acovardir-me, s'equivoca, no faré ni un pas enrere».

Doble dol a O Porriño

Aquesta és la segona mala notícia que reben els veïns d'O Porriño aquesta setmana. Dimarts es va conèixer la mort d'un veí de la localitat, que va ser assassinat durant un atracament a Mèxic. Sergio Fernández feia temps que hi vivia, i va ser assaltat a les portes del gimnàs que regentava.

El gallec s'havia fet un nom com a culturista i entrenador personal. Dimarts, dos subjectes armats se li van acostar per robar-li el cotxe i va intentar resistir-se, però li van disparar. Sergio sempre portava la creu a la processó del Crist, i va morir el mateix dia que el seu fill complia dos mesos.