El PNB anunciava aquest dijous 28 de febrer al migdia la mort de Xabier Arzalluz, històric dirigent del Partit Nacionalista Basc. Arzalluz ha mort als 86 anys i després d'haver presidit el partit central de la política basca des del 1980 i fins al 2004.
La mort d'Arzalluz es feia pública a les xarxes socials. Concretament ha estat el PNB qui ho compartia en els seus perfils, lamentant la pèrdua d'un «jeltzale i un abertzale exemplar», en un dia «trist per a la família i amics».
- ET POT INTERESSAR: El PSC guanyaria les eleccions generals a Catalunya
Ha fallecido Xabier Arzalluz. Nos deja una persona, un jeltzale y un abertzale ejemplar. Un día de máxima tristeza para su familia, sus amigos y sus compañeros en @eajpnv, a quienes acompañamos en el dolor. Descanse en paz.
— EAJ-PNV (@eajpnv) February 28, 2019
Una llarga trajectòria política
Arzaulluz va néixer el 1932, dins una família carlina i catòlica. Abans de caure el franquisme ja es va afiliar al PNB, del qual va ser diputat al Congrés espanyol en la primera legislatura. El 1979, però, va renunciar a l'acta per dedicar-se al partit, en una manera de treballar característica d'aquesta formació: el president no assumeix càrrecs públics. Des de 1980 va dirigir la formació, amb molta influència a Madrid, ja que va donar suport a González fins el 1996, quan va permetre la presidència d'Aznar.
L'any 2000 Arzalluz trencava amb el PP i el 2004 deixava la direcció del PNB,
Arzalluz i Catalunya
A mesura que va abandonar la política Arzalluz va anar radicalitzant el seu discurs. Tot i la voluntat pactista que va mostrar mentre dirigia el PNB, en els darrers anys va defensar el dret de Catalunya i el País Basc a ser estats. De fet, en una entrevista l'any 2017 vaticinava la independència de les dues comunitats, tot i que reclamava «no pagar impostos, no obeir ordres i crear un caos social ordenat. Arzalluz també assegurava que Catalunya no podria celebrar el referèndum de l'1 d'octubre tot i que era «admirable el que s'havia fet».
- ET POT INTERESSAR: Girauta marxa de Catalunya perquè no se sent «còmode en una societat trencada»