a

Mor Xabier Arzalluz, històric president del PNV

El Partit Nacionalista Basc ho anunciava aquest dimarts. Arzalluz mor als 86 anys

El PNB anunciava aquest dijous 28 de febrer al migdia la mort de Xabier Arzalluz, històric dirigent del Partit Nacionalista Basc. Arzalluz ha mort als 86 anys i després d'haver presidit el partit central de la política basca des del 1980 i fins al 2004. 

La mort d'Arzalluz es feia pública a les xarxes socials. Concretament ha estat el PNB qui ho compartia en els seus perfils, lamentant la pèrdua d'un   «jeltzale i un abertzale exemplar», en un dia «trist per a la família i amics».

  • ET POT INTERESSAR:  El PSC guanyaria les eleccions generals a Catalunya

Una llarga trajectòria política

Arzaulluz va néixer el 1932, dins una família carlina i catòlica. Abans de caure el franquisme ja es va afiliar al PNB, del qual va ser diputat al Congrés espanyol en la primera legislatura. El 1979, però, va renunciar a l'acta per dedicar-se al partit, en una manera de treballar característica d'aquesta formació: el president no assumeix càrrecs públics. Des de 1980 va dirigir la formació, amb molta influència a Madrid, ja que va donar suport a González fins el 1996, quan va permetre la presidència d'Aznar. 

L'any 2000 Arzalluz trencava amb el PP i el 2004 deixava la direcció del PNB, 

Arzalluz i Catalunya

A mesura que va abandonar la política Arzalluz va anar radicalitzant el seu discurs. Tot i la voluntat pactista que va mostrar mentre dirigia el PNB, en els darrers anys  va defensar el dret de Catalunya i el País Basc a ser estats.  De fet, en una entrevista l'any 2017 vaticinava la independència de les dues comunitats, tot i que reclamava «no pagar impostos, no obeir ordres i crear un caos social ordenat. Arzalluz també assegurava que Catalunya no podria celebrar el referèndum de l'1 d'octubre tot i que era «admirable el que s'havia fet».

  • ET POT INTERESSAR: Girauta marxa de Catalunya perquè no se sent «còmode en una societat trencada»