Unes flors envoltades de tombes en un cementiri

Moren 16 membres d'una mateixa família en contagiar-se de Covid en un enterrament

Un dels familiars narra la tragèdia mentre el seu pare encara s'està recuperant de la malaltia

Les autoritats sanitàries han posat èmfasi en les trobades familiars com un dels focus més importants en la transmissió de la Covid-19. Un dels exemples sobre aquesta qüestió s'ha donat a Mèxic —on la Covid-19 ha provocat més de 141.000 víctimes—, on un funeral per una persona morta a causa del coronavirus ha provocat 16 defuncions en una mateixa família a conseqüència de la malaltia.

Així ho ha explicat José Martín Chávez Enríquez en declaracions al diari 'Milenio', en què explica que a causa de la pandèmia va perdre un oncle llunyà i que en la cerimònia de comiat, a què van acudir la majoria dels seus familiars, es va produir un brot, amb diversos assistents contagiats de la Covid-19. Els fets, que han tingut lloc al municipi de Cuautitlán Izcalli, van acabar amb la mort de 16 persones.

La mare morta, el pare encara convalescent i la germana ja ha superat la malaltia

«No he tingut temps ni de plorar, estic atònit» explica Chávez, que en les seves declaracions apunta que la seva mare va morir a causa del brot i que el seu pare encara es troba malalt. «El virus va arrasar, va acabar amb gairebé tota la família. Van anar emmalaltint i morint. La meva mare de 62 anys estava al llit, però el seu estat es va agreujar i la vaig haver de portar a l'Hospital Vicente Villada, però no va aconseguir sobreviure», assegura l'afectat per la tragèdia. La seva germana també va patir la malaltia, però ja s'ha recuperat

Chávez lamenta no haver pogut acomiadar-se de la seva mare, assegurant que «la vaig incinerar i tinc les seves restes a la meva casa, però no he tingut temps per anar al panteó familiar». En aquest sentit, a banda de la seva mare, també ha perdut, entre altres, el seu avi i tres oncles, que havien assistit al funeral. Ell mateix va assistir al sepeli d'on va sorgir el brot, però no es va contagiar.

Les pèrdues personals han estat la conseqüència més important del coronavirus en la vida de Chávez, però no han estat les úniques, ja que també ha tingut afectacions econòmiques. En aquest sentit, el protagonista, que regentava un 'spa', va haver de tancar el seu negoci a causa de la situació pandèmica, alhora que les despeses sanitàries pels tractaments de la Covid-19 han suposat una despesa superior als 3.000 euros.