El Consell Regulador de la Denominació d’Origen (DO) Terra Alta inclourà una nova varietat de raïm negre a la llista de les recomanades. Així doncs, la varietat Morenillo, exclusiva de la comarca serà pròximament autoritzada. Una reivindicació històrica d’un fruit que només es cultiva a la zona de producció de la DO terraltina i existeixen vinyes amb gairebé cent anys.
Una varietat històrica per la DO Terra Alta
Tot i l’exclusivitat d’aquesta varietat de raïm, no estava inclosa en la llista de varietats comercials de l’estat espanyol i malgrat haver emanat oficialment a l’INCAVI la seva regularització no s’acceptava. Fa més de deu anys que s’havia demanat la seva acceptació i, ara, amb la tramitació de la nova llei d’ordenació vitivinícola, el Morenillo, així com la Carinyena, ja apareixen a la llista de varietats comercials catalanes i, així, el Consell Regulador podrà modificar el seu plec de condicions per incloure-la entre les autoritzades per la DO.
L’única varietat de raïm que només es pot trobar a la zona de producció de la DO Terra Alta, conformada per dotze pobles, és el Morenillo. El fet que no formés part de la llista de varietats comercials que configura l’Estat espanyol, impedia que la DO la inclogués entre les varietats recomanades o autoritzades. Així doncs, no apareixia als etiquetatges, es generaven molts problemes amb la certificació dels vins, es camuflava i, en alguns casos, es registrava com a hectàrea de producció d’altres varietats. Ara, s’ha fet «justícia» amb una varietat centenària i singular, molt adaptada a la zona de producció de la Terra Alta.
El secretari del Consell Regulador de la DO Terra Alta, Jordi Rius, ha celebrat que aquesta varietat sigui reconeguda i «de cara a la propera campanya es podrà saber exactament quantes hectàrees de Morenillo hi ha». Aquest fet era una incògnita que, amb la regularització, es podrà saber.
El Morenillo, un vi que s’adapta a la demanda del consumidor
La varietat de cep negra Morenillo estava molt estesa a la Terra Alta fa unes dècades. Quan el vi es va començar a pagar per grau alcohòlic, color i quantitat de producció, molts dels pagesos de la comarca van optar per arrencar-la i buscar una alternativa. Amb els efectes del canvi climàtic, el Morenillo s’ha convertit en una varietat que s’adapta molt bé a les qualitats del vi que més demanda el consumidor i, aportant un percentatge d’aquest raïm, s’aconsegueixen uns vins negres amb menys graduació, menys acidesa i molt frescos, «que és el que demanda avui en dia el consumidor de vi», apunta Rius.