Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de la balena trobada morta a Tossa de Mar

La balena trobada morta Tossa de Mar va morir envestida per un vaixell

Segons indica la necròpsia, el cos de l’animal tenia un tall profund a la pell i sis costelles trencades a causa de l’impacte. L’exemplar va ser localitzat a la platja del municipi

La balena amb Bec de Cuvier que va ser localitzada sense vida a la platja de Tossa de Mar, a la Selva, va morir envestida per un vaixell. Així ho indiquen els resultats de la necròpsia de l’animal que s’ha dut a terme a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). El cos presentava un tall profund a la pell de prop de 25 centímetres i tenia 6 costelles trencades per l’impacte.

Es tracta d’un exemplar mascle de zifi comú de 5 metres i mig de llarg pertanyent a una espècie protegida difícil de trobar perquè viu ben lluny de la costa. En aquest sentit, aquesta és tot just la tercera vegada que es veu aquesta espècie a la costa catalana. Les primeres van ser l’any 2015 a Mataró i Salou.

Una balena de grans dimensions va encallar i morir el dijous a una platja de Tossa de Mar
Una balena de grans dimensions va encallar i morir el dijous a una platja de Tossa de Mar | Cos Agents Rurals

 

L’animal va aparèixer morta la platja de Tossa de Mar

L’exemplar va aparèixer el dijous passat mort a la platja de Tossa de Mar i els Agents Rurals van decidir deixar la balena al mateix lloc a causa del mal temps que hi feia. La Xarxa de Rescat de Fauna Marina del Departament de Territori de la Generalitat es va encarregar de coordinar l’operatiu de recollida.

No va ser fins divendres que el fort onatge va arrossegar l’animal fins a la platja de Garbí, de molt difícil accés. Llavors, l’exemplar va ser traslladat al port de Blanes i dissabte un camió-grua el va treure de l’aigua per traslladar-lo a la UAB. Més enllà de la necròpsia, es van extreure vèrtebres del cos per utilitzar-se en la recerca científica. Només l’any 2018, es van localitzar 45 cetacis encallats a la costa catalana, la majoria dofins. La gran part d’aquests animals, uns 40, ja estaven morts quan van ser localitzats. La resta van arribar vius, però també van acabar morint.