Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de les devastadores conseqüències del cicló Kenneth a Moçambic

Pugen a 5 els morts pel cicló Kenneth a Moçambic i les illes Comores

La tempesta va tocar terra dijous passat al nord del país amb categoria 4 i està considerada d’excepcional. El fenomen ha obligat a evacuar prop de 30.000 persones
Imatge de les devastadores conseqüències del cicló Kenneth a Moçambic
Imatge de les devastadores conseqüències del cicló Kenneth a Moçambic | @simonallison

 

 

El potent i excepcional cicló Kenneth ja ha deixat almenys 5 morts a Moçambic i a les illes Comores  amb greus destrosses a moltes zones del nord del país. A més, unes 15.000 persones estan directament afectades per la tempesta i prop de 30.000 habitants han hagut de ser evacuats a zones més segures, mentre que hi ha hagut molts danys materials.

Aquest és el balanç d’un cicló que va tocar terra dijous passat a la nit al nord de Moçambic amb categoria 4 i acompanyat de fortes pluges torrencials que poden deixar fins a 600 l/m² en total i vents sostinguts d’entre 210 i 250 km/h. El fenomen ha castigat un país que encara s’estava recuperant del pas del devastador cicló Idai fa poc més d’un mes i que va deixar més de 1.000 morts al sud del país, a Zimbabwe i a Malaui.

Un cicló sense precedents

L’arribada del Kenneth a Moçambic no només és excepcional pel fet que és la segona tempesta d’aquesta magnitud que hi arriba en poques setmanes, sinó que mai abans s’havia registrat un cicló tan al nord del país des que es tenen dades. Una zona gens habituada a aquests fenòmens i, per primera vegada, n’ha rebut un i de categoria 4. Unes dades que ens poden fer una idea de l’abast de la tragèdia.

La zona més afectada pel Kenneth ha estat la nòrdica província de Cabo Delgado, amb la principal ciutat Pemba mig destruïda  per la tempesta. Una zona, no obstant, molt menys poblada que la que va devastar l’Idai, tot i que el 90% de les llars han quedat destruïdes. Els forts aiguats i el vendaval han causat greus destrosses en aquesta àrea i també a les illes Comores, on va passar el fenomen abans d’arribar a la costa de Moçambic.

La gran pobresa de la població i les greus destrosses del cicló fan témer unes conseqüències econòmiques incalculables a la zona, així com un possible augment dels morts  en les properes hores. La tempesta ja ha baixat clarament de força, però entre dilluns i dimarts encara pot deixar aiguats molt abundants. A més, els rius i pantans es troben ben plens, ja que el país es torba al final de l'època de pluges, cosa que pot provocar inundacions molt fàcilment.