El tsunami d'Indonèsia ja ha provocat la mort d’almenys 431 persones, desenes de desapareguts i 7.200 ferits, segons l'últim balanç. Els fets van tenir lloc el dissabte 22 de desembre a partir aproximadament de les 15:30h, hora catalana, i l’origen de la catàstrofe ha estat l’erupció del volcà Anak Krakatoa. Fins a dues onades van impactar a terra, sent la segona la més destructiva, i les xifres encara són provisionals.
En concret, la zona afectada pel tsunami és l’Estret de Sonda, just entre les illes de Java i Sumatra, i les autoritats creuen que l'enorme despreniment de la terra submarina produït per l’erupció d’aquest volcà ha provocat les grans i mortals onades. De fet, no es va registrar cap terratrèmol potent, raó per la qual no es van activar les alertes per tsunami. La segona onada va arribar a mesurar fins a dos metres d’altura, arrasant amb tot el que es trobava pel seu camí.
Aquests són alguns dels impressionants vídeos del rastre del tsunami, entre els quals es pot veure com l’aigua irromp de cop en un concert d'un grup de rock, dos membres del qual van morir, que es celebrava en una platja de la província de Banten:
Detik-detik saat Tsunami menerjang
Tampak di video Band Seventeen sedang manggung.
Dikabarkan bassist dan manager Seventeen meninggal dunia.#PrayForAnyerpic.twitter.com/pCTmukhOsF— Sukma Hapsari (@SukmaHapsari) 23 de desembre de 2018
Hingga 23/12/2018 pukul 07.00 WIB, data sementara dampak tsunami di Selat Sunda: 43 orang meninggal dunia, 584 orang luka-luka dan 2 orang hilang. Kerugian fisik meliputi 430 unit rumah rusak berat, 9 hotel rusak berat, 10 kapal rusak berat dan puluhan rusak. pic.twitter.com/IfKnx29QKA
— Sutopo Purwo Nugroho (@Sutopo_PN) 23 de desembre de 2018
Pantauan udara daerah terdampak tsunami di Pantai Kalianda Kabupaten Lampung Selatan. Korban dampak tsunami di Lampung Selatan per 23/12/2018 pukul 13.00 WIB: 35 orang meninggal duniq, 115 orang luka dan 110 unit rumah rusak. Pendataan masih dilakukan. pic.twitter.com/HcXVkEhqBx
— Sutopo Purwo Nugroho (@Sutopo_PN) 23 de desembre de 2018
Erupción de Anak #Krakatoa minutos antes del tsunami que golpeo Indonesia. Alta probabilidad de que el origen del tsunami sea por derrumbes en superficie o submarinos relacionados con la erupción.
Créditos foto: @OysteinLAndersepic.twitter.com/7oLbbzyEyp— SkyAlert (@SkyAlertMx) 23 de desembre de 2018
Rastre de mort i destrucció
Mentre la xifra de morts és encara provisional i no para de créixer, el tsunami també ha causat importants danys a centenars cases, prop de 70 hotels i unes 500 embarcacions. Segons les autoritats, entre totes les víctimes, se sap que 92 es van produir a Pandeglang i 35 a Lampung Sud. També hi ha uns 46.000 desplaçats.
En aquest sentit, es demana als residents i turistes de la zona que no s’apropin a la costa, ja que l’alerta per tsunami i fort onatge es mantindrà ben bé activada fins el dia de Nadal, el 25 de desembre, per prevenció, ja que l'erupció del volcà encara no s'ha acabat. L'ONU coordina el rescat i l'atenció dels supervivents.