Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Pugen a 431 els morts i més de 7.000 els ferits pel tsunami a Indonèsia

També hi ha diversos desapareguts i les xifres encara són provisionals. L’onada va impactar entre les illes de Java i Sumatra i l’origen de tot plegat és l’erupció del volcà Anak Krakatoa

Imatge del rastre de destrucció que ha deixat el tsunami
Imatge del rastre de destrucció que ha deixat el tsunami | EFE

 

El tsunami d'Indonèsia ja ha provocat la mort d’almenys 431 persones, desenes de desapareguts i 7.200 ferits, segons l'últim balanç. Els fets van tenir lloc el dissabte 22 de desembre a partir aproximadament de les 15:30h, hora catalana, i l’origen de la catàstrofe ha estat l’erupció del volcà Anak Krakatoa. Fins a dues onades van impactar a terra, sent la segona la més destructiva, i les xifres encara són provisionals.

En concret, la zona afectada pel tsunami és l’Estret de Sonda, just entre les illes de Java i Sumatra, i les autoritats creuen que l'enorme despreniment de la terra submarina produït per l’erupció d’aquest volcà ha provocat les grans i mortals onades. De fet, no es va registrar cap terratrèmol potent, raó per la qual no es van activar les alertes per tsunami. La segona onada va arribar a mesurar fins a dos metres d’altura, arrasant amb tot el que es trobava pel seu camí.

Imatge de l'erupció del volcà Anak Krakatoa que ha provocat el tsunami
Imatge de l'erupció del volcà Anak Krakatoa que ha provocat el tsunami | EFE

 

Aquests són alguns dels impressionants vídeos del rastre del tsunami, entre els quals es pot veure com l’aigua irromp de cop en un concert d'un grup de rock, dos membres del qual van morir,  que es celebrava en una platja de la província de Banten:

El tsunami ha deixat un panorama de destrucció
El tsunami ha deixat un panorama de destrucció | EFE

 

Rastre de mort i destrucció

Mentre la xifra de morts és encara provisional i no para de créixer, el tsunami també ha causat importants danys a centenars cases, prop de 70 hotels i unes 500 embarcacions. Segons les autoritats, entre totes les víctimes, se sap que 92 es van produir a Pandeglang i 35 a Lampung Sud. També hi ha uns 46.000 desplaçats.

En aquest sentit, es demana als residents i turistes de la zona que no s’apropin a la costa, ja que l’alerta per tsunami i fort onatge es mantindrà ben bé activada fins el dia de Nadal, el 25 de desembre, per prevenció, ja que l'erupció del volcà encara no s'ha acabat. L'ONU coordina el rescat i l'atenció dels supervivents.