IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

URGENT

🚑 Espanya supera el milió de contagis de Covid-19 amb la pandèmia encara descontrolada

Males notícies: El malson de la majoria dels catalans durant l’estiu s’ha tornat ‘invencible’

Els experts afirmen que és «impossible d’erradicar» per culpa de la seva ràpida evolució i adaptació

Imatge d'un exemplar de mosquit tigre
La picada del mosquit tigre és molt dolorosa | Arxiu

Quan arriba l’estiu, tothom té ganes de sortir de casa i de refrescar-se a l’exterior, però els mosquits sovint ens fan la guitza i ens fan la vida impossible, deixant-nos rodanxes vermelles per tot el cos. La picada més forta, però, és la del mosquit tigre, aquesta espècie invasora que no para de créixer a Catalunya. Doncs bé, les últimes dades no són gens optimistes, i és que aquesta espècie sembla que seria «impossible d’erradicar» a l’estat espanyol a aquestes alçades per la seva ràpida evolució i creixement.

Així ho indica el subdirector de l’Associació Española d’Empresa de Salut Ambiental (Anecpla), Jorge Galván, que assegura que la presència de mosquit tigre s’ha duplicat en els darrers 5 anys a Espanya i que s tracta d’una de les «amenaces per a la salut més grans» a casa nostra.

Galván ho ha explicat en la inauguració aquest dijous del congrés Expocida Iberia 2020, posant de manifest que Espanya es troba especialment en una situació vulnerable perquè la zona del Mediterrani és el punt del planeta on la temperatura ha crescut fins a un 20% més que la mitjana mundial. Un «paradís» per a aquest mosquit, afirma, que no para d’augmentar.

Crida a fer més mesures de prevenció

Davant d’aquesta situació, els experts fan una crida a les institucions i a la ciutadania per tal que es reforcin les mesures de control d’aquest mosquit, fet que és «fonamental», afirmen, per posar fre a la seva expansió. Aquestes mesures seria, per exemple, evitar acumulacions d’aigua a l’interior de les cases, destapar desaigües o netejar sempre les reixetes i canalons d’aigua.

En aquest sentit, el president de Anecpla, Sergio Monge, ha demanat que les administracions, ciutadans i associacions «emprenguin mesures» de control d'aquests insectes, cosa que, segons Monge, és de «vital importància» per frenar el creixement de la seva presència.

Problemes de salut

La picada de mosquit tigre és molt dolorosa i fa la vida impossible a moltes persones al llarg de l'estiu. Així mateix, els insectes té una «brutal capacitat» per transmetre malaltiesgreus con el dengue el chikungunya, el Zika o la malària, entre d'altres.

En el cas de el dengue, la situació és més perillosa, ja que Espanya comptabilitza vuit casos autòctons, sent el tercer país europeu amb més casos. Els brots d'aquesta malaltia han crescut «dràsticament» a tot el món i, segons dades facilitades per l'Organització Mundial de la Salut, en el decenni del 1970 existia tot just en 9 països, però avui és endèmic en 128 països i afecta més de 96 milions de persones a l'any.


Comentaris

envia el comentari