Muntatge d´un gat petit i una rodona amb una veterinària agafant un gat

Si el teu gat et mossega, posa't molt alerta: un home ha acabat perdent la vida

Tot i que podem pensar que no hi ha riscos, en realitat pot ser molt perillós

Si tens gat, és força probable que el mix t'hagi esgarrapat en alguna ocasió i que, fins i tot, t'hagi mossegat. Tot i això, sabies que les mossegades poden arribar a ser molt perilloses?

Una mossegada de gat pot ser dolorosa i s'inflama fàcilment. Per això, es recomana una visita al metge en cas que això passi. En primer lloc, però, és important donar els primers auxilis correctament.

Les mossegades de gat són comunes, especialment entre els amos de mascotes. Això és perquè moltes persones no coneixen el comportament dels seus gats o gossos i obliden els senyals d'advertència.

Tot i que els gossos tendeixen a mossegar més que els gats, és bastant més probable que el risc associat a la mossegada dels gats sigui molt més gran. Per què? Perquè s'inflamen i perquè, a més, es poden infectar i són més doloroses.

Què ha passat?

Fa uns mesos coneixíem la terrible història de Henrik Kriegbaum Plettner, un danès que va morir d'una infecció per un bacteri després de ser mossegat per un gat. El nostre protagonista va adoptar una gata i els seus cadells l'any 2018.

Muntatge de tres gats tombats i una rodona amb dos veterinaris vacunant un gat
És important portar les mascotes al veterinari per assegurar-se que tot està en ordre | Getty Images

Després d'intentar moure'ls, li van mossegar el dit índex, però no li va donar importància. Poques hores més tard, la mà va començar a inflar-se-li. Va anar al metge i va acabar a l'hospital Kolding de Dinamarca, on va estar durant un mes ingressat i va arribar a sotmetre's a 15 operacions.

Tot i que és cert que va superar totes les complicacions mèdiques, el dit no es movia correctament i els metges van decidir amputar-l'hi quatre mesos després. Però, la seva salut va continuar empitjorant. Tot i que la ferida s'havia tancat i no hi havia sospites que el bacteri comencés a propagar-se, finalment va morir al mes d'octubre.

Dany als tendons i teixits

Els gats mosseguen principalment mans, braços o cames. Les dents esmolades i llargues poden deixar ferides punxants profundes i el canal de la ferida es pot estendre fins a una articulació o un os.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

A la mà, on els gats solen mossegar, els tendons es poden danyar fàcilment. En determinades circumstàncies, això pot limitar de manera permanent la mobilitat dels dits afectats.

A més, les mossegades més fortes poden danyar els nervis, els vasos sanguinis i el teixit muscular, de vegades fins i tot els ossos. Les possibles conseqüències inclouen, per exemple, dany als nervis, sagnat al teixit i debilitat muscular.

Muntatge d´un gat i un home dient que no amb el dit
Si la teva mascota et mossega. has d'anar al metge immediatament | Pexels, Minerva Studio

Es pot infectar una mossegada de gat?

Aquí és quan ens trobem amb el risc més gran. Hi ha molts tipus diferents de bacteris a la saliva dels gats. Aquests tendeixen a introduir-se a la ferida quan els gats mosseguen, de manera que poden causar una infecció.

Especialment a les mans, els llargs tendons i les beines dels tendons ofereixen bones rutes de propagació per als patògens. A més, els bacteris (i els virus) poden propagar-se al cos a través de la sang. Els metges també anomenen aquest procés disseminació hematògena.

Si la ferida és profunda, com sol ser el cas de les dents llargues i esmolades dels gats, sovint hi ha poc oxigen. Aquesta situació metabòlica especial fa que se'n beneficiïn els anomenats anaerobis.

Són bacteris (i altres microorganismes) que no depenen de l'oxigen. El que importa és la Pasteurella multocida, una mena de bacteri que comunament es transmet per les mossegades de gat.

Les conseqüències inclouen, per exemple, la inflamació dels ganglis limfàtics i els canals, així com l'enverinament de la sang, on els bacteris poden provocar meningitis o osteomielitis.

Hi ha alguns símptomes que poden servir d'advertiment per detectar que una mossegada s'ha infectat. Aquests són: sobreescalfament local, inflor, dolor, acció o moviment limitat, pus i secrecions sanguinolentes.