Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Mà esquerra d'una persona sostenint un bitllet de 20 euros i dos bitllets de 50 euros, en un caixer automàtic

Els diners màxims que pots portar a sobre aquestes vacances: avís de les autoritats

Hi ha un límit d'efectiu que estarà molt controlat

Milions d'espanyols aprofitaran aquestes vacances per viatjar i conèixer llocs nous. Tot i que la gran majoria recorre a la targeta de crèdit per fer els pagaments durant aquest període, encara hi ha gent que utilitza el metàl·lic. El que en desconeixen molts és que no podrem portar a sobre tots els diners que vulguem.

Hi ha una sèrie de limitacions que hem de respectar si no volem acabar sancionats. És cert que quan acudim a altres comunitats o països ens inquieta desconèixer a quins caixers podrem retirar l'efectiu. De vegades ens costarà molt trobar-ne un que no ens cobri comissió.

En vista d'això i per no haver de perdre temps en cerques, el més fàcil pot ser la utilització dels diners en metàl·lic. Això sí, sempre que ens mantinguem dins d'unes xifres determinades.

La Llei 10/2010 del 28 d'abril de prevenció del blanqueig de capitals i de finançament del terrorisme recull totes aquestes restriccions. El mateix passa amb la Llei Antifrau 11/2021.

Muntatge d'una persona ficant la targeta en un caixer i una rodona amb bitllets d'euro
Les autoritats sospitaran quan es manegin quantitats molt altes | España Diario TIPS

L'advertiment del Banc d'Espanya

Aquells que es moguin per l'interior del nostre país han de saber que com a màxim se'ls permet transportar 100.000 en efectiu. Així ho indiquen des del Banc d'Espanya i ho corrobora la legislació esmentada anteriorment.

Aclareixen que «qualsevol Força i Cos de Seguretat de l'Estat pot arribar fins i tot a multar la persona que superés aquest límit establert». Per evitar aquesta sanció només hauria de «justificar aquesta quantitat o haver-la declarat prèviament» a l' Agència Tributària.

Hisenda persegueix tota mena de moviments bancaris, parant especial atenció en aquells en què manegen quantitats elevades. Per això, obliguen a declarar una sèrie de dades sobre la procedència, destinació i usos que se li donaran.

Des de l'organisme bancari també incideixen en el que passarà quan els viatges es facin fora de la península. En aquest cas, la limitació arribarà als 10.000 euros. Recorden també els inconvenients que té depassar aquests imports.

Assenyalen que «un euro per sobre d'aquesta quantitat» pot implicar «una sanció de la retirada cautelar de la quantitat sostreta». Seria durant un període de «30 dies prorrogables fins a 90». Tot això quan se superin aquests límits i no hi hagi justificació de la seva destinació o procedència.

Per tant, si no vols que les teves vacances es vegin entelades, el millor és que segueixis al peu de la lletra aquestes recomanacions. Limita't a desplaçar-te amb quantitats més petites i fes més ús de la targeta de crèdit.

No pots passar per alt els inconvenients que presenta els diners en metàl·lic. Sempre estem exposats a perdre'l o fins i tot que ens ho robin si detecten que fem servir una elevada xifra.

Muntatge d´un primer pla d´uns dits traient bitllets d´un caixer al costat d´una imatge en un marc de l´Agència Tributària
L'Agència Tributària controla els grans moviments de metàl·lic | Europa Press

Especial atenció als pagaments en metàl·lic

L'ús dels diners en efectiu també ens pot comportar un problema a l'hora de pagar. Des de fa dos anys, no és possible abonar mitjançant aquest mètode les operacions superiors a 1.000 euros o el contravalor en moneda estrangera. Aquesta mesura s'aplica quan un dels dos intervinents actua com a empresari o professional.

Aquest valor s'incrementarà fins als 10.000 euros quan es tracti d'una persona física sense domicili fiscal a Espanya. Haurà d'acreditar que no intervé en la transacció com a empresari o professional. En cas que sigui interceptat per les autoritats, s'exposa a una forta sanció.

Assoliria el 25% del pagament que efectués de forma il·legal. Amb aquesta mesura, es pretén combatre els fraus i l'ús dels diners en negre, que s'escapa del control d'Hisenda. Per això, els últims anys, s'incideix en la necessitat de fer els abonaments de més envergadura amb la targeta o per transferència.