Els Mossos alerten d'una nova estafa a través del telèfon mòbil

Els delinqüents suplanten el web de Seur per apoderar-se de les dades de les víctimes

Imatge d'una persona fent tràmits amb el mòbil
Imatge d'una persona fent tràmits amb el mòbil | Cedida

Els Mossos d'Esquadra han alertat d'una nova forma d'estafa per internet. Si has rebut o reps un missatge al mòbil (SMS) de Seur, fixa't bé que sigui realment un missatge de l'empresa de paqueteria perquè es podria tractar d'una modalitat per apoderar-se de les teves dades i els teus diners.

En els últims dies s'ha detectat una campanya d'enviaments d'SMS fraudulents que suplanten la identitat de Seur. L'objectiu dels estafadors és redirigir la víctima a una pàgina que simula ser la de l'empresa de paqueteria i fer-los creure que han de pagar 1,99 euros en concepte de despeses d'enviament d'un paquet.

El baix cost d'aquest import fa que les víctimes no caiguin en l'opció que les estiguin estafant, ja que no suposen una gran despesa. Una vegada l'usuari ha clicat a l'enllaç facilitat en l'SMS, aquest es redirigeix a una web que simula ser l'oficial de Seur. Una vegada allí, et demanen que introdueixis les teves dades personals i bancàries. En el següent pas, ja et reclamen que l'import a pagar no serà d'1,99, sinó de 2,99 euros. 

Tot i que aquest augment del preu ja ens hauria de fer sospitar, el baix cost d'aquest import fa que molta gent caigui en la trampa. Si continues el procés, t'acaba dirigint a una web on et demana que introdueixis el codi que suposadament t'han enviat en un missatge al mòbil. La qüestió és que ja no rebràs cap missatge perquè els estafadors ja s'hauran apoderat de les teves dades, tant personals com bancàries.

Com detectar si el missatge és de Seur o m'estan intentant estafar 

L'Oficina de Seguretat de l'internauta (OSI) també ha alertat d'aquesta estafa i ha posat a disposició de la població uns quants consells per evitar caure en la trampa. Primer, cal mirar la redacció del text que hem rebut per SMS. Tot i que en línies generals pot estar ben escrit, és probable que hi hagi algun error amb algun signe de puntuació, que s'hauria generat a partir d'una traducció automàtica.

Una altra manera de saber si el missatge que has rebut és de Seur és anant al web oficial de l'empresa i buscant allí si realment tens un paquet pendent o no. Es tracta d'obrir el teu navegador i buscar el web de Seur en lloc d'anar-hi directament mitjançant un enllaç que t'han proporcionat.

Altres consells

D'altra banda, l'OSI ha presentat diverses recomanacions per no caure a la trampa dels estafadors que contínuament busquen l'opció de robar utilitzant aquest mètode. Primer, cal que no et refiïs de missatges que t'arribin d'usuaris desconeguts o que no hagis sol·licitat. El millor que pots fer si en reps algun és eliminar-lo i, lògicament, no contestar-lo. 

També és recomanable tenir actualitzat el sistema operatiu i el sistema antivirus del teu ordinador, comprovant que l'antivirus estigui activat. A més, demanen que siguis molt curós a l'hora de facilitar les teves dades personals i bancàries a qualsevol pàgina. Finalment, i també molt importat, es tracta d'evitar utilitzar algun servei per internet que requereixi un intercanvi d'informació o dades des d'un dispositiu que trobi en una xarxa wifi pública.


Comentaris

envia el comentari