Els Mossos alerten de dues noves estafes que afecten Mercadona i el BBVA

Ambdues s’inclouen en el que es coneix com a tècniques ‘phishing’, i pretenen fer-se amb les dades personals dels usuaris

Els Mossos d’Esquadra han alertat al llarg de les últimes hores sobre dues noves estafes que corren per xarxes socials i que pretenen fer-se amb les dades personals de totes aquelles persones que caiguin a la trampa. En aquesta ocasió, l’engany afecta dues empreses amb gran renom, que són el banc BBVA i la cadena de supermercats Mercadona.

La primera estafa, relacionada amb el BBVA

La primera de les estafes guarda relació amb el banc BBVA. Tal com han explicat els mossos al seu compte de Twitter, la víctima rep un missatge que suposadament prové de l’entitat bancària, on s’avisa que el compte personal serà suspès en menys de 48 hores. Però, en realitat, l’únic que busca l’engany és que l’usuari posi les seves contrasenyes a disposició dels malfactors, i d’aquesta manera tenir accés al seu compte.

El missatge publicat pels Mossos, doncs, clama el següent: «El teu compte serà suspès abans de 48 hores? NO CORRIS. Acabem de començar el 2019 i ja volen pescar les teves contrasenyes. Aquí es fan passar pel BBVA #Phishing».

Els cupons falsos de Mercadona, un altre engany

D’altra banda, el mateix cos policial llançava, tan sols unes hores després, una advertència força similar, si bé  en aquesta ocasió l’engany afectava una de les cadenes alimentàries  més populars dels nostres temps: el supermercat Mercadona.

Així les coses, l’estafa vol fer creure que la cadena regala cupons valorats en 100 euros per celebrar els 50 anys de Mercadona. Quelcom que, tal com han explicat, és fals. En aquest sentit, el missatge publicat clamava el següent: «Torna una altra vegada el cupó fals dels 50 anys de Mercadona, no segueixis l’enllaç, volen les teves dades #Phishing».

Ja han llançat diverses alertes similars

Malgrat fer tan sols dues setmanes des de l’inici del 2019, les forces de l’ordre ja s’han vist obligades a alertar la societat de noves estafes en diverses ocasions. Sense anar més lluny, el passat dia 4 de gener informaven sobre un missatge que, en teoria, oferia vols gratuïts per celebrar l’entrada de l’any nou.

Però, en realitat,  la companyia aèria d’Emirates Airlines no tenia cap promoció d’aquest estil, de manera que l’únic objectiu de la iniciativa era, un cop més, apropiar-se de les dades personals dels usuaris i consumidors.