Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'una injecció d'una vacuna

Els Mossos avisen: nova estafa a Catalunya amb l’excusa de la vacuna

Els estafadors reclamen 400 euros en concepte de paga i senyal

Imatge d'arxiu d'una injecció d'una vacuna
El cos només coneix que l'estafa s'ha perpetrat en una residència d'Esplugues de Llobregat  | Bernd Wüstneck / Dpa-Zentralbild

Els Mossos d'Esquadra han alertat aquest dijous que han rebut un centenar d'avisos d'estafadors que telefonen a residències reclamant un ingrés econòmic urgent a canvi de les vacunes contra el coronavirus. Els estafadors es fan passar pel Departament de Salut o un centre de vacunació i acostumen a telefonar quan saben que el responsable del centre no hi és per pressionar la persona que agafa el telèfon advertint-lo de les conseqüències de no vacunar-se.

El cos només coneix que l'estafa s'hagi perpetrat en una residència d'Esplugues de Llobregat, que ha pagat 400 euros als estafadors en concepte d'una paga i senyal d'un import total d'uns 3.000 euros. Hi ha estafes similars a cases particulars de gent gran.

Pel que fa a les residències, els estafadors «provoquen un cert neguit als treballadors» que agafen el telèfon perquè els insisteixen que si no actuen de pressa les vacunes no arribaran al centre ni a la totalitat dels residents. Per això el sotsinspector Sergi Martínez, sotscap de l'Àrea tècnica de proximitat i seguretat ciutadana, aconsella «no fer cas» de trucades sospitoses, aturar-se, pensar i localitzar el responsable del centre abans de prendre cap decisió.

Un centenar d'avisos d'intent d'estafes a les residències

Els Mossos han rebut un centenar d'avisos d'aquest intent d'estafes a les residències, però preveuen que pugui anar a més. Martínez reclama que encara que no s'arribi a fer cap pagament a l'estafador s'informi de les trucades que es puguin rebre en aquest sentit perquè els investigadors puguin desarticular els grups o persones que fan aquest tipus de frau.

Martínez ha recordat que la vacuna és gratuïta i ha demanat alertar les persones grans perquè evitin aquesta estafa. El comissari Joan Carles Molinero i el conseller d'Interior Miquel Sàmper, s'han expressat en el mateix sentit a la roda de premsa conjunta amb el Departament de Salut. «D’entrada cal desconfiar de qualsevol mena de trucada relacionada amb la suposada venda o pagament de la vacuna de covid-19. Recordem que les vacunes són gratuïtes», assenyala Molinero.

Als domicilis particulars els estafadors diuen que es desplaçaran a casa de les persones per subministrar les vacunes. «Aprofiten que aquestes persones són vulnerables, viuen soles, i el que volen és accedir al seu domicili per cobrar per la vacuna o cometre un robatori», ha indicat Martínez. Els preus que demanen cobrar sempre són inferiors als 400 euros.